Ako používať LinkedIn? 5 tipov pre začiatočníkov

V dnešnej digitálnej dobe už nemá zmysel hľadať brigádu alebo prácu osobnou návštevou personálnych agentúr. Na prvých priečkach je internet, pracovné portály a sociálne siete. Cez Facebook sa však práca hľadá skôr výnimočne. Reč je najmä o profesionálnej sieti Linkedin. Že o nej veľa neviete? Tak pre vás je tu tento článok.

LinkedIn je momentálne jediná čisto profesijná sieť na Slovensku a čím ďalej tým viac firiem na nej hľadá svojich zamestnancov, preto je veľká škoda nechať si ujsť túto príležitosť. Dokonca často zadávajú dopyt na tejto sieti skôr ako zverejnia inzerát, takže máte neustále náskok pred ostatnými. Navyše nemusíte aktívne vyhľadávať jednotlivé pozície, ale svoj profil vytvoríte tak, že si vyhľadajú oni vás.

Zásady pre založenie dobrého profilu

  1. Správna fotografia
    Vyberte tú istú fotografiu, ktorú by ste dali do životopisu – to znamená neutrálnu, bez pozadia, v slušnom oblečení, upravený. Neexistuje dávať fotky z dovolenky, v plavkách, na motorke, bez tričká, a podobne. Mala by byť vidieť celá hlava až po ramená.
  2. Pracovné skúsenosti
    Dôležité je nezabudnúť na vašu relevantnú pracovnú prax (ak ste predávali zmrzlinu a teraz chcete byť mediálnym manažérom, tak to skôr asi vynechajte). Tejto sekcii venujte veľa času, pre vašich budúcich zamestnávateľov môže byť kľúčová. Nevynechajte žiadnu dôležitú skúsenosť. Odporúča sa prejsť si pracovné inzeráty, aby ste vedeli, ako sa ktorá pozícia volá. A hlavne – vyzdvihnite každý svoj úspech. Ako v životopise. Keď im to nepoviete vy, tak nikto.
  3. Zručnosti = skills
    Podľa zručností si niektorí zamestnávatelia vyhľadávajú svojich zamestnancov. Jednoducho zadajú do filtra potrebné vlastnosti a vyberajú z výsledkov. Takže na túto sekciu v žiadnom prípade nezabúdajte. Tu neplatí, že menej je viac.
  4. Čo najviac informácií
    Čím kompletnejší profil, tým viac vás Linkedin bude ponúkať. Ale je dôležité si tiež strážiť kľúčové slová - opäť rada prejsť si inzeráty na pracovnom portáli, ujasniť si, čo hľadáte vy a čo môžu požadovať personalisti.
  5. Anglický jazyk
    Ak ovládate angličtinu, skúste si napísať profil v tomto jazyku. Tým sa vám otvorí celý svet v Linkedine a uvidí vás výrazne viac medzinárodných firiem, ktoré napríklad sídlia aj v SR, ale komunikujú hlavne v angličtine (platí pre veľa IT firiem).

Viac o téme: Práca Pohovor Kariéra LinkedIn
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, Inwork

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy