Hľadáte si prácu? Využite aj predvianočný čas a zistite, ako najlepšie postupovať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Zatiaľ čo v rádiách sa už hrajú vianočné piesne, mnohé firmy prežívajú stále hektické obdobie: Treba pripraviť ročné účtovné uzávierky, dokončiť pred sviatkami dôležité projekty. To môže uchádzačov o prácu znepokojiť – no tí, ktorí vydržia, môžu mať pod vianočným stromčekom ako darček novú prácu.

Uchádzať sa o prácu pred Vianocami sa oplatí

Aj keď sa zdá, že zvyšok ľudstva je už pripravený na vianočné trblietky a darčekové šialenstvo, rozhodne existujú dobré dôvody, prečo sa pred sviatkami poobzerať po novej práci. Hľadanie práce v predvianočnom období má aj pozitívne stránky: Menšia konkurencia na trhu uchádzačov, odvetvia so zvýšenými personálnymi požiadavkami a firmy, ktoré potrebujú ešte pred Silvestrom tých najlepších zamestnancov na začiatok nového roka.

Ako najlepšie postupovať a čomu sa pri hľadaní práce vyvarovať:

1. Prezrite si pracovné inzeráty

Spoločnosti, ktoré súrne potrebujú nových zamestnancov, inzerujú aj pred sviatkami, počas nich a okolo nich. Každý, kto si teraz zadá pracovný inzerát, má evidentne záujem obsadiť voľné miesto čo najrýchlejšie – alebo aspoň začať nový rok s tými najlepšími zo všetkých uchádzačov.

2. Iniciatívne osloviť zamestnávateľa

Každý, kto sa prihlási z vlastnej vôle, hoci oficiálne voľné miesto nie je, môže byť počas sviatkov sklamaný. Lepšie potom je v strede januára iniciatívne osloviť zamestnávateľa s vypracovanou žiadosťou o miesto, v ktorej spomeniete výzvy v novom roku a ako môžete ako kandidát v tomto smere firmu podporiť.

3. Stavte na správne odvetvie

Najmä gastronomické spoločnosti majú cez sviatky enormne zvýšenú potrebu brigádnických pozícií – kľúčové slovo vianočný večierok a silvestrovský galavečer. Tí, čo im hrajú karty, si šikovne zabezpečia dobre platenú prácu na rôzne oslavy – a vyhnú sa tak večnej otázke „A čo robíš tento rok na Silvestra?“

Samozrejme, keď lockdown alebo podobné každodenné šialenstvo neprevracia pracovný život naruby. Tu je dôležité zostať flexibilný. Napriek obmedzeniam sa neustále hľadajú zamestnanci v gastronomickom priemysle. Oplatí sa pozrieť si pracovné inzeráty.

4. Ukážte svoju flexibilitu

Tí, ktorí sú medzi sviatkami k dispozícii na pohovory, jasne ukazujú svoju motiváciu. A v tom lepšom prípade ich privítajú uvoľnení, oddýchnutí HR manažéri a osoby s rozhodovacou právomocou, ktorí si napokon v tichej kancelárii nájdu dostatok času pre každého kandidáta - ktorých je tam aj tak cez prázdniny menej ako zvyčajne.

5. Oddýchnite si a využite vianočné večierky

Predvianočný čas je ideálny na to, aby ste si trochu oddýchli z pracovného hľadiska – a poobzerali sa po väčších rybách v rybníku práce. Najmä tí, ktorí si súrne nehľadajú novú prácu, si môžu oddýchnuť a prelistovať si pracovné inzeráty či položiť si otázku, s akou prácou by boli v novom roku spokojní.

Bez ohľadu na to, či ide o zmenu zamestnania, zvýšenie platu alebo kariérny postup. Navyše, najtichšie obdobie v roku je ako stvorené na to, aby ste si podklady k prihláške a predovšetkým svoj životopis opäť aktualizovali. Okrem toho je tu uvoľnený networking a šanca na dobrý self-marketing: Na vianočných večierkoch vždy nájdete ľudí, s ktorými sa môžete porozprávať, ktorí vedia o voľných miestach – alebo vám aspoň môžu naznačiť, kde môže byť niečo voľné v budúcom roku.

Viac o téme: Hľadanie práce Vianoce Networking
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy