Najčastejšie chyby Slovákov v životopisoch: Naozaj do nich stále píšu toto?

Zdroj: thinkstockpohotos.com

Téma dobrého životopisu, zdá sa, nikdy neskončí. Aj napriek tomu, že na internete sa dnes dá nájsť množstvo užitočných článkov a blogov o tom, ako napísať dobrý životopis a ktorým chybám sa vyhnúť, stále existujú ľudia, ktorí sa nepoučia. Aj preto ešte aj dnes personalisti dostávajú do svojich e-mailových schránok takéto skvosty. Vy sa ale poučte a na uvedené chyby si dajte pozor.

 

 

 

  1. Životopis vyzerá ako z telešopingu
    Vaše schopnosti dokonale korešpondujú s pracovnou ponukou, ste ideálnym kandiátom, jedinou vhodnou voľbou pre zamestnávateľa? Takýto násilný marketing ako z telešopingu nemá rád nikto, ani personalisti. V životopise je dôležité sa pochváliť, ale posúdenie, či ste naozaj ideálny kandidát, nechajte na personalistu. Presvedčte ho o tom uvedením vašich znalostí, skúseností, praxe a vlastnosťami.
  2. CV je plné zbytočných detailov
    Je dôležité vedieť rozlíšiť, ktorá informácia je dôležitá a ktorá zbytočná. Ak ste napríklad školenia alebo kurzy, nie je nutné vypisovať, v ktorých dňoch presne, od kedy a do kedy. Stačí uviesť mesiac, no primárne rok, aby personalista videl, či ste čerstvo plný nových informácií, alebo už od školenia uplynul nejaký čas. Ak sa bojíte, že vás životopis bude vyzerať "prázdny" a preto ho zapĺňate všetkým, na čo si len spomeniete, rozmyslite si to. Možno máte menej skúseností, ale zato kvalitných. A na to sa v CV sústreďte. 
  3. E-mailová adresa ako z puberťáckej zoznamky
    Áno, stále existujú. Ľudia, ktorí si neuvedomujú dôležitosť profesionálne vyzerajúceho e-mailu, ktorý sa skladá z ich mena a priezviska. A tak sa často personalisti pobavia na e-mailoch ako jahodka14, sandricatko92, bambulka.xi či na iných infantilných výmysloch alebo prezývkach.
  4. Pozor na nepozornosť
    Pri reagovaní na pracovnú ponuku je dôležité byť dôsledný a pozorný. V niektorých firmách môžu zobrať naozaj osobne, ak uvidia, že v motivačnom liste namiesto názvu ich spoločnosti napíšete názov ich najväčšieho konkurenta. Pozor tiež na preklepy a skomoleniny, nevytvorí to o vás dobrý obraz. 
  5. Ach, tie fotografie
    Fotografia, ktorú vám urobila kamarátka na dovolenke, je podľa vás naozaj skvelá a dobre tam vyzeráte? Že stačí len orezať manžela, deti a trochu z tej nafukovačky, ktorú držíte v rukách a môžete ju použiť do životopisu? Nie, nerobte to, naozaj to nie je dobrý nápad. Fotografia do životopisu by mala vyzerať neutrálne. Tá z osláv, dovoleniek či túry sa naozaj nehodí. Aby ste mali dobrú a kvalitnú fotografiu, stačí vám slušná vrchná časť oblečenia, čistá stena bez plagátov a obrazov a človek, ktorý vás odfotografuje. Nemusíte sa zoširoka usmievať, ale ani vyzerať ako odsúdenec, zvoľte mierny úsmev a snažte sa tváriť prirodzene. Takúto fotku smelo použite do CV.
  6. Súkromné informácie do CV nepatria
    Nie, zamestnávateľ nepotrebuje a ani nemá právo vedieť, či ste vydatá/ženatý, či máte deti a ak áno, koľko. Takisto si nechajte pre seba svoje politické preferencie, náboženské vierovyznanie či sexuálnu orientáciu. Na takéto otázky nie ste povinný odpovedať ani na pohovore.
  7. Odfláknutá úprava životopisu
    Vezmite si do rúk váš životopis a pozrite sa, či je dobre čitateľný. Je prehľadný, sú v ňom informácie prehľadne zoradené a zvýraznené? Nepodceňujte formátovanie, typ písma (musí byť dobre čitateľné, na ozdobné písma zabudnite) či rozdelenie CV do jednotlivých kategórií ako pracovné skúsenosti, vzdelanie, znalosti a zručnosti. 
  8. V životopise chýbajú najdôležitejšie informácie
    Napríklad meno, adresa, telefonický či e-mailový kontakt. Dobre si CV skontrolujte, či vám v ňom nechýbajú tieto elementárne údaje.
Viac o téme: Životopis Cv Chyby v životopise
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy