Nájsť si novú prácu počas krízy? Nie je to nemožné

Zdroj: Gettty Images

Existujú stovky tisíc ľudí, ktorí si teraz musia hľadať prácu. Ako keby hľadanie práce už nebolo dosť ťažké, začína sa hovoriť o ekonomickej kríze. Ale zatiaľ čo mnoho firiem ľudí prepúšťa, iné najímajú. Najdôležitejšie je zistiť, kto najíma. Aj keď sme všetci boli nabádaní k izolácii, aby sme zabránili šíreniu vírusu, bolo nemožné všetko zastaviť . Ľudia stále potrebujú jesť, spať a platiť účty. Napĺňanie týchto potrieb je obrovský logistický záväzok.

Inak povedané, vzniknutú situáciu môžete považovať za obrovský problém, ktorý pozostáva z miliárd menších problémov, ktoré sa skladajú z ešte menších problémov. Každý z týchto problémov je potrebné vyriešiť. Na vyriešenie tohto obrovského množstva problémov potrebujete ľudí. Z tohto dôvodu niektoré firmy stále potrebujú prijímať nových zamestnancov.

Tieto odvetvia teraz ľudí nepotrebujú

Inzerovaných miest je samozrejme menej, ako pred začiatkom pandémie. V cestovnom ruchu, reštauráciách a hoteloch bol pokles oveľa drastickejší - v medziročnom porovnaní o 88 percent. Medzi ďalšie odvetvia, v ktorých sa pracovné ponuky najviac znížili v prvých týždňoch po prijatí opatrení proti pandémii, patria doprava, maloobchod a výroba. Pokles však nie je iba výsledkom opatrení proti koronavírusu. Súvisí tiež s neistým trhom.

Keď sa pozrieme aj na zvyšok sveta. Problémy majú najmä letecké spoločnosti, hotely, kiná, festivaly a iné kultúrne miesta, ktoré boli silne ovplyvnené karanténnymi opatreniami.

Odvetvia, ktoré stoja za pozornosť

Na druhej strane sa niektoré firmy rýchlo prispôsobili novej realite. Niektoré odvetvia budú mať z týchto zmien väčší úžitok ako iné:

Obchody s potravinami, online maloobchodníci a donášky pizze a iných jedál boli ohromené prílivom zákazníkov, ktorí teraz musia stráviť väčšinu času doma kvôli novému koronavírusu. Farmaceutické a lekárske spoločnosti budú nevyhnutne zohrávať hlavnú úlohu v riešení zdravotníckej krízy a všetky z nej budú mať úžitok. Ľudia na celom svete sú zavretí doma, takže je potrebné im dodávať výrobky a služby priamo k dverám. Mnoho aplikácií a webstránok na rozvoz potravín už zaviedlo „bezkontaktnú donášku“.

Vyššie uvedené odvetvia sú „kľúčové odvetvia“. Ich rast má vplyv aj na rast v iných odvetviach, pretože sú závislé od hustej siete podporujúcich podnikov. Medziročne narástli ponuky pre farmaceutov, servisných technikov, učiteľov, finančných agentov, vedúcich obchodných tímov a kontrolórov financií.

Čo si z tohto všetkého odniesť

Hľadanie práce počas krízy nemusí byť nočnou morou. Spoločnosti menej potrebujú niektoré zručnosti, ale oveľa viac potrebujú iné. Každá kríza má nakoniec svojich víťazov a porazených a súčasná pandémia nie je výnimkou.

Podstata hľadania zamestnania zostáva rovnaká. Stále musíte presvedčiť zamestnávateľa, že im môžete pomôcť vyriešiť problém. Nakoniec, prečo by vás najali, ak by ste im neuľahčili život? Nástroje, ktoré máte k dispozícii, zostávajú do značnej miery rovnaké. Stále potrebujete silný životopis a počas pracovných pohovorov musíte urobiť dobrý prvý dojem.

Ak si hľadáte nové zamestnanie pomôže vám portál Kariera.sk. Navyše, je dobré ak o novej pracovnej ponuky viete medzi prvýmiVytvorte si šikovného vyhľadávača pracovných ponúk - Agenta, ktorý vás bude informovať o nových pracovných miestach. Stačí, aby ste zadali lokalitu, v ktorej chcete pracovať, hľadanú pozíciu alebo odvetvie a váš e-mail. Najnovšie pracovné ponuky presne podľa vášho gusta nájdete pravidelne vo vašej e-mailovej schránke.

Viac o téme: Peniaze Práca Zamestnanie Zamestnanec Hľadanie Povolanie
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: bbc, Photo: Gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy