Prišli ste o prácu? Známa koučka radí, ako túto situáciu využiť vo váš prospech

Zdroj: Gettty Images

Patríte medzi tých, ktorí prišli o zamestnanie v čase, keď sa vírus COVID-19 stal každodennou témou? Určite nie ste sami. Známa koučka Silvia Langermann radí, ako si so stratou zamestnania poradiť a využiť tento čas tak efektívne, ako len viete.

Za posledný polrok sa situácia na Slovensku a na celom svete zmenila na nepoznanie. Panoval strach, neistota, niekedy skepticizmus a teraz už prichádzajú dopady aj na zamestnaných ľudí. Zníženie platov, strata zamestnania, zmeny na pracovisku - to všetko sa teraz deje.

„V tejto situácií je veľmi dôležité, dokonca možno ešte viac ako inokedy, zachovať chladnú hlavu. Pri strate zamestnania máme niekoľko tipov, ako to prekonať,“ poznamenáva Silvia Langermann. “Prvotný stav môže byť sklamanie, nervozita, smútok. V prvom rade odporúčam pozrieť sa na túto situáciu z rôznych strán. Napríklad ak vás musel zamestnávateľ prepustiť, tak by ste sa  na neho nemali hnevať. Je pravdepodobne ešte vo väčších problémoch než vy. Zároveň si dôkladne preštudujte svoje zmluvy, na čo všetko máte nárok a stojte si za tým. Hádkou a krikom nevyriešite nič, ale so zmluvou možno áno. Určite sa v takomto prípade nezabudnite zaregistrovať na Úrade práce, zároveň myslite na zdravotnú a sociálnu poisťovňu, aby ste nemuseli uhrádzať svoje poistenie ako samoplatca."

Pri strate zamestnania prirodzene prežívame zložité emócie alebo rôzne duševné stavy, ktoré je potrebné ovládnuť. Nie je to však jednoduché. Je ohrozené nie len naše sebavedomie, ale aj spôsob života. Skúsme sa s týmito negatívnymi emóciami vyrovnať zdravým spôsobom.

„Odpovedzte si na otázku, či sa chcete alebo potrebujete zamestnať ihneď, alebo vlastne ani nie? Možno by vám prospelo pár mesiacov zostať na Úrade práce a pokojne si premyslieť, čo ďalej. Myslite pozitívne. Každá kríza prináša nové možnosti. Možnosť niečo zmeniť alebo jednoducho vystúpiť z bludného kruhu. Ak vám to finančné prostriedky umožňujú, skúste si reálne premyslieť, čo by ste chceli robiť. Bez akejkoľvek nervozity či paniky,“ tvrdí koučka Silvia.

Zamyslite sa:

Kto vlastne ste?

Čo je to, čo by vás mohlo napĺňať?

Do akej práce by ste sa napríklad tešili?

Čo ste sa naučili počas tejto krízy? Možnosť mať väčšiu rezervu, možnosť šetriť, možnosť stáť na viacerých nohách?

Čo je to, čo by ste vy chceli urobiť po kríze inak?

„Vnímajte súčasný stav ako príležitosť a zároveň prijmite svoje negatívne emócie“, dodáva Silvia na záver: „Možno vám osud práce prihral možnosť zmeny. Je to niečo ako uhoľ pohľadu. V čom sa teraz líšime? V skutočnosti ide o to, ako o sebe a o svete uvažujeme. Kým strata zamestnania môže byť katastrofa, pre niekoho to môže byť nová možnosť. Kým môže byť kríza krach, rovnaká kríza môže byť možnosť, ako zarobiť peniaze. Tak ako to budete mať vy?“ 

Viac o téme: Výpoveď Koronakríza
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy