5 viet, ktoré nechce počuť žiaden nezamestnaný: Pozor na ústa

Boli ste niekedy nezamestnaný? Ak áno, asi viete, že to nie je príjemné životné obdobie. Pokiaľ dostávate dávky v nezamestnanosti, dá sa to ako-tak zvládnuť. V opačnom prípade žijete v neistote, napätí, úspory sa míňajú a vy neviete, čo bude v blízkej budúcnosti. Ak máte niekoho vo svojom blízkom okolí, kto si už dlhšie hľadá prácu a nedarí sa mu, dajte si pozor, aby ste nevyslovili niektorú z týchto viet. Čo môžete urobiť namiesto nich? Pozrite sa.


 

  1. Ako dlho si už vlastne bez práce?
    ​Čím dlhšie je váš známy bez práce, tým horšie je na tom jeho psychika. Predlžovanie obdobia bez príjmu na človeka nevplýva pozitívne, okrem sklamania či zúfalstva z neúspechov pri hľadaní zamestnania sa k týmto pocitom môžu pridružiť aj existenčné obavy. Snažte sa byť preto k vášmu známemu čo najviac empatický, povzbudiť ho, dodať mu nádej a nastaviť ho na pozitívne myslenie.
  2. Čo by som ja dal za tvoje voľno!
    Vy vidíte kopec voľného času, človek bez práce nekonečné dni, ktoré veľmi nemá čím naplniť. Nezamestnaný si málokedy užíva ničnerobenie či voľný čas. A verte tomu, že svoju situáciu by neváhal vymeniť s vami. Namiesto tejto poznámky odporučte vášmu známemu, aby svoj voľný čas využil čo najefektívnejšie – napríklad absolvovaním kurzov, vďaka ktorým môže zvýšiť svoju kvalifikáciu.
  3. A chce sa ti ísť vlastne do práce?
    Ľudia, ktorí zamestnanie majú, často hovoria, ako neznášajú, keď doň musia každé ráno vstávať. Niekedy, keď sa vyskytnú horšie dni, majú dokonca chuť okamžite podať výpoveď. To sú však len chvíľkové záležitosti. Väčšina ľudí chce svoj život naplniť zmysluplnou činnosťou, robiť prácu, ktorá ich baví a zároveň si ňou aj zarábať. Ak je váš známy už dlhšie bez práce a nedarí sa mu nájsť novú, skúste sa s ním porozprávať, či by svoju pozornosť nemohol upriamiť aj na inú oblasť. Možno spoločne zistíte, že by svojimi schopnosťami mohol uplatniť aj v ďalších odvetviach.
  4. Vidíš, práve pre toto si nezamestnaný!
    Byť bez práce je veľmi frustrujúce. Človek sa snaží prekonať toto obdobie najlepšie, ako vie, nepomôže mu preto, ak ho budete kritizovať či odsudzovať. Ak aj robí pri hľadaní práce chyby, skúste ho na ne upozorniť a naznačiť mu, čo by mohol urobiť inak, lepšie.
  5. Kašli na hľadanie práce, poďme radšej do mesta na nákupy/na pivo
    ​Vy si môžete vziať v práci voľno a užívať zarobené peniaze, človek bez práce však väčšinou funguje v šetriacom móde. Na spoločné nákupy či posedenie v podnikoch si vyčleňte iný čas, najprv nechajte, aby váš známy využil všetok svoj čas a príležitosti na hľadanie a nájdenie práce. Až potom si dohodnite míňanie výplat.
Viac o téme: Nezamestnaný Bez práce
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: e; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy