Uchádzači nechodia na dohodnuté pohovory, môžu si vyberať: Na trhu práce to vyzerá dobre, využite situáciu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Personalistka Chandra Killová mala dohodnuté pohovory s 21 uchádzačmi, ktorí boli vhodnými kandidátmi na otvorenú pozíciu. Z dohodnutého počtu uchádzačov však na pohovor prišli iba jedenásti. Situácia na trhu práce je dnes viac než priaznivá a uchádzači to vedia.

„Polovica z nich na stretnutie neprišla,“ hovorí Killová. „Všetci pôsobili, že majú o prácu naozajstný záujem, no desať z nich neprišlo a ani nezavolali, že neprídu. Nechali ma hádať, čo sa im asi stalo. Pred rokom alebo dvoma by bola takáto situácia nepredstaviteľná,“ objasňuje.

Zamestnanosť je v súčasnosti veľmi nízka a pracovných ponúk je dostatok. To znamená, že uchádzači si môžu vyberať. Začína byť bežné, že niektorí ani neprídu na dohodnutý pohovor, pretože sa im vlastne nechce a na danú pozíciu poslali životopis iba preto, aby „skúsili šťastie“ alebo mali „poistku“, zadné vrátka. Dokonca sa tiež stáva, že aj tí, ktorých firma zvolí za finálneho kandidáta, nenastúpia do práce.

A keďže vo výberovom procese rozhoduje čas, mnohí personalisti menia taktiku. Snažia sa nábory zrýchľovať ako sa len dá. Ak nájdu človeka, ktorý vyzerá ako zamestnanec, ktorého hľadajú, pohovory si dohadujú už na nasledujúci deň.

Jeden z desiatich bez odozvy

 „Nachádzame sa vo výnimočnom období, kedy sú dobrí zamestnanci vysoko žiaduci, no je ťažké ich získať,“ hovorí Susie Willinghamová, riaditeľka náboru v CareHere, spoločnosti zameranej na poskytovanie zdravotníckej starostlivosti. „Snažíme sa uloviť tých správnych ľudí, no uchádzači vedia, že majú veľa možností a príležitosť skúsiť nové pozície, pracovné oblasti a takisto sú aj čoraz zaujímavejšie platové podmienky. Pre firmy je to však veľmi frustrujúce,“ opisuje. Hovorí, že zhruba 1 z 10 uchádzačov ani nepríde na pohovor a viac sa už personalistovi neozve; a je to čoraz bežnejšie aj na nižších pozíciách.

Dajte si pozor, neslušnosť sa nevypláca

Mnohí na pohovor neprídu z toho dôvodu, že medzitým dostali inú pracovnú ponuku, ktorú sa rozhodli prijať. Na tom nie je nič zlé, nemali by však zabudnúť informovať firmu, s ktorou sa dohodli na pohovore a oboznámiť ich s danou situáciou. Je to čestné a férové. Zároveň si tak úplne nezatvoria dvere do danej firmy. Stalo sa to už aj vám? Myslite na to, že svet je malý a nikdy neviete, či sa v budúcnosti nebudete hlásiť do danej spoločnosti. A ak aj nie, personalisti sa presúvajú z firmy do firmy. Môže sa tak stať, že narazíte na práve toho, ktorému ste ani nedali vedieť, že na pohovor neprídete. Bude si vás pamätať ako toho, ktorý sa ani neunúval oznámiť, že nepríde na pohovor a premárnil tak jeho čas. „Škodíte iba sám sebe, neviete, či vám to v budúcnosti nepoškodí meno,“ upozorňuje Johnny Taylor, prezident a šéf Spoločnosti pre manažment ľudských zdrojov.

Viac o téme: Kriza Pohovory
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: money.cnn.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy