5 klišé viet, ktoré by ste mali ignorovať, ak chcete byť bohatý

„Ak chceš začať podnikať, musíš mať najprv veľký balík peňazí“, „peniaze predsa nerastú na stromoch“ alebo „začni si radšej už teraz odkladať – aj keď len pár eur“. Sú vám tieto vety dobre známe? A čo keby sme vám povedali, že by ste sa nimi nemali riadiť, ak chcete naozaj zbohatnúť? Sú to totiž klišé vety, ktoré nie sú tak celkom pravdivé. Prečítajte si prečo.

 

 

 

  1. Potrebujete peniaze, aby ste zarobili peniaze
    Takto uvažuje väčšina ľudí, pretože mnohí z nich sa pozerajú už iba na výsledok zbohatnutia. Vidia bohatého človeka, ktorý si môže dovoliť investovať a míňať na rôzne biznis aktivity. Namiesto toho by sa však mali zamyslieť, čo robil tento úspešný človek vtedy, keď bol v ich pozícii. Odborníci tvrdia, že kľúčom je míňať menej než zarábame a peniaze správne investovať. Veľa ľudí si však myslí, že stačí peniaze niekam vložiť a oni automaticky prinesú výnosy. Bohatí ľudia však veľmi dobre sledujú, kde sa im oplatí investovať a svoje investície pozorne sledujú.
  2. Peniaze nerastú na stromoch
    Žiaľ, pri prechádzke lesom naozaj nenatrafíme na bankovky v korunách stromov, finanční experti však tvrdia, že v prenesenom význame toto tvrdenie nie je ďaleko od pravdy. Problémom však je, že spomínaná veta navádza ľudí k tomu, že zarobiť peniaze je ťažké. Tí sa preto namiesto hľadania spôsobov a riešení, ako ich získať, vzdajú a „uspokoja“ s daným tvrdením. Peniaze sa v skutočnosti ale dajú nájsť ľahko nájsť – stačia pritom len dobré nápady. Nájsť dieru na trhu, rozbehnúť niečo, čo ľuďom vo všeobecnosti alebo v danej lokalite chýba a rozbehnúť biznis.
  3. Kto šetrí, má za tri
    Veľmi známa veta, ktorá nám naznačuje, že sporenie a odkladanie si peňazí je dôležitým faktorom, ak sa chceme stať bohatými. Problémom však je, že táto „poučka“ navádza ľudí, aby sa sústredili predovšetkým na to, aby rátali každý cent. Nepozerajú sa tak na peniaze vo veľkom – a to je chyba. Ak sa totiž zaoberáme len malými sumami, môžeme premeškať príležitosť zarobiť viac alebo správnou investíciou zväčšiť sumu peňazí, ktorú doteraz máme.
  4. Peniaze menia charakter človeka
    Väčšina ľudí má v sebe zafixované, že bohatý človek musí byť automatický zlý, sebecký a a bezcharakterný. To však nie je celkom pravda. Toto tvrdenie by sa malo poopraviť: peniaze skôr odhaľujú, aký človek naozaj je. Ak človeku chýba chrbtová kosť, peniaze to nijako neovplyvnia. Ak sa však podarí zbohatnúť človeku, ktorý vyznáva isté hodnoty, zostane čestným a slušným aj naďalej. A možno sa o svoj úspech podelí aj s tými, ktorí potrebujú pomoc.
  5. Auto, dom alebo titul je investícia
    Čiastočne áno a čiastočne nie. Na domov, auto či titul sa nedá vždy pozerať ako na investíciu. Ak si kúpite auto, čaká vás každý mesiac veľa výdavkov. To isté platí napríklad aj v prípade kúpy bývania. V závislosti od vášho príjmu sa tak môže stať, že budete roky zadlžený a len ťažko sa vám počas tohto obdobia podarí zbohatnúť.
    Samozrejme, vlastniť auto je lacnejšie než lízing, vlastniť dom je lepšie než prenájom a mať titul v niektorých prípadoch môže zabezpečiť väčší príjem. Takéto myslenie je však typické pre strednú vrstvu. Ak chcete dosiahnuť skutočné bohatstvo, mali by ste začať myslieť inak. Odborníci odporúčajú investovať peniaze do podnikov, akcií, dlhopisov či nehnuteľností namiesto auta, titulov či kúpy bytu alebo domu.
Viac o téme: Peniaze Investície Úspech Sláva Začať Bohatstvo Ako Podnikať Investovať Bohatý
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy