11 otázok, ktoré sa nepýtajte po skončení pohovoru, inak pochováte svoje šance na úspech

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Pohovor sa blíži do finále a vám sa zdá, že všetko išlo fajn, hladko a podľa vašich predstáv? Máte z neho dokonca dobrý pocit? Posnažte sa, aby to vydržalo až do momentu, kým sa s personalistom nerozlúčite. Ako? Rozhodne sa v závere pohovoru vyhnite týmto 11 otázkam. Tie totiž môžu zmariť vaše šance na úspech.

 

 

 

 

  1. Čím sa vlastne zaoberá vaša spoločnosť?
    Ak vám túto otázku nepoložili na pohovore a vy na ňu nepoznáte odpoveď, máte veľké šťastie. Neurobte preto tú chybu, že ju vytiahnete po skončení pohovoru. Naštudovať si podstatné informácie o firme malo byť súčasťou vašej prípravy na pohovor.
  2. Aký plat dostanem?
    V drvivej väčšine prípadov otvára otázku o plate personalista. Počkajte teda, kým o platových podmienkach začne hovoriť HR špecialista.
  3. Aké ďalšie benefity ponúkate?
    Ak vám personalista vymenoval benefity, ktoré daná spoločnosť ponúka, nepoložte otázku: „A čo ešte?“ Môžete tak vyznieť neskromne a nevďačne.  
  4. Kedy si budem môcť vziať dovolenku?
    Ešte ste ani nenastúpili a už chcete voľno? Táto otázka môže personalistovi signalizovať, že vám v skutočnosti nezáleží, aby ste získali prácu v danej spoločnosti, že vás nezaujíma váš kariérny rast, ale že vám ide len o to, aby ste si nejakú prácu našli a dostali za ňu zaplatené. Na druhej strane – ak máte naplánovanú a zaplatenú dovolenku, určite o tom personalistu upovedomte, aby vedel, že váš prípadný nástup môže byť oneskorený.
  5. Kedy si budem môcť vypýtať vyšší plat?
    Ak ste na pohovore povedali sumu, akú si predstavujete, nepýtajte sa zvýšenie. Ak sa vám to už teraz zdá málo, prečo ste nepovedali vyššiu sumu?
  6. Budem u vás musieť pracovať do večera?
    Čo o vás prezradí táto otázka? Že sa vám pre firmu nechce urobiť nič naviac a hneď, ako si odpracujete potrebné minimum, zabalíte to. O takéhoto zamestnanca však firmy nemajú záujem.
  7. Máte deti?
    Otázky týkajúce sa súkromia personalistu sa na pohovor určite nehodia. Nezáleží na tom, že máte pocit, že ste si „sadli“, vo vašich rozhovoroch zostaňte za každú cenu profesionál a držte sa striktne tém týkajúcich sa práce, vašich skúseností a schopností.
  8. Sledujete internetovú aktivitu a emaily zamestnancov?
    Väčšina zamestnávateľov monitoruje aktivitu svojich zamestnancov.  Chcú vedieť, či sa naozaj venujú iba pracovným záležitostiam a či nejakým spôsobom nemrhajú svojím časom. Touto otázkou sa skôr priznáte, že v pracovnom čase navštevujete sociálne siete, prípadne sa venujete aj iným činnostiam.
  9. Kvôli čomu by ste ma vyhodili?
    Táto otázka je prinajmenšom podozrivá. Personalista bude rozmýšľať, prečo vás vlastne táto informácia zaujíma. Na pohovore by ste vôbec nemali riešiť výpoveď či vyhodenie z práce, preto s touto otázkou určite nevyrukujte.
  10. Tak ako mi to išlo?
    Potenciálny zamestnávateľ chce zamestnanca, ktorý je sebavedomý a verí vo svoje schopnosti. Ak budete zisťovať, čo si o vašom „výkone“ na pohovore myslí personalista, prezradíte mu, že o sebe pochybujete a chýba vám sebavedomie. A to predsa nechcete.
  11. Dostanem túto prácu?
    Ak vám personalista povedal, že sa vám ozve s rozhodnutím, buďte trpezlivý a počkajte si na to. Personalisti sa len málokedy rozhodnú pre konkrétneho kandidáta hneď po pohovore, chcú si to nechať uležať v hlave a porovnať si jednotlivých uchádzačov. Netlačte preto na pílu – obzvlášť nie na pohovore.
Viac o téme: Pohovor Otázky Úspešný Pýtať Personalista Pohovore
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: careeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy