Personalisti sledujú vaše sociálne siete: Dajte si pozor, aby ste pre ne neprišli o prácu

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Kto z vás dnes nie je na minimálne jednej sociálnej sieti? Facebook, LinkedIn, Instagram a mnohé ďalšie sú dnes bežne využívané – a nielen mladšími ročníkmi. A hoci sú sociálne siete vo svojej podstate skvelým nástrojom, dokážu nám aj pekne „zavariť“. Alebo si prostredníctvom nich zavaríme my sami. Na čo by sme si pri našej online aktivite mali dávať najviac pozor?

Ak ste príliš otvorený a nepoznáte bezpečnostné zásady fungovania na internete, môžete sa ľahko pripraviť o šance získať džob, prípadne sa vám stane to, čo niektorým mediálne známym ľuďom – vďaka svojim vyjadreniam dostali výpoveď.

Hoci sú sociálne siete „vaše“ – sú na nich vytvorené vaše profily a je na vás, čím ich budeme napĺňať, musíte vždy myslieť na to, ku komu sa vami zdieľaný obsah môže dostať. Pri hľadaní práce totiž personalisti bežne „lustrujú“ aj vaše správanie na sociálnych sieťach.
 

Sociálne siete dokážu prezradiť to, čo na pohovore zamlčíte

Ak si myslíte, že na to, aby ste boli úspešný vo výberovom procese, stačí zaujať životopisom a na pohovore, mýlite sa. „V dnešnej dobe sú sociálne siete neodmysliteľnou súčasťou výberového procesu,“ potvrdzuje Andrej Kulaviak, špecialista ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland. „Okrem vyhľadávania kandidátov nám slúžia aj na získanie doplňujúcich informácií o nich,“ dodáva.

„Sociálne siete sú novým fenoménom, ktorý je k dispozícii 24 hodín denne,“ pripája sa Zuzana Száraz, Regional manager zo spoločnosti Metro. „Ak chceme byť v dnešnej dobe dobrými recruitermi, nevyhneme sa používaniu Facebooku, LinkedInu či iných sociálnych sietí. Dopĺňame si tak celkový obraz o uchádzačovi. Je to bežná súčasť našej práce,“ priznáva.


Prečítajte si tiež: Čo si o vás zisťujú personalisti? Na toto sa pýtajú vášho bývalého zamestnávateľa


Peter Lazový, HR Consultant z  personálno-poradenskej spoločnosti DRILL B.S. sa pridáva k svojim kolegom z branže: „Pri skúmaní kandidáta využívame všetky dostupné zdroje, teda aj aktivitu na internete - blogy, fotografie, Facebook či Linkedin. Je to skladačka do mozaiky, ktorá nám o kandidátovi niečo napovie.“

Sledovanie online aktivity kandidáta bežne uplatňujú aj v Poštovej banke: „Najskôr si pozrieme všetky dostupné sociálne siete a blogy a potom si kandidáta pozveme na pohovor. Vyjadrenia na sociálnych sieťach odzrkadľujú osobnosť človeka, a vieme tak predpokladať  niektoré prejavy správania. Napríklad môžu byť nápomocné pri overovaní, či by uchádzač potenciálne zapadol do firemnej kultúry či kolektívu. Následne človeka pozývame na stretnutie,“ vysvetľuje Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov banky.
 

3 základné veci, ktoré nepatria na sociálne siete

Hľadanie práce a sociálne siete sú teda prepojené viac,ako by sa možno na prvý pohľad zdalo. Najmä, ak je váš profil verejný a vaše príspevky zdieľate so všetkými - nielen so spriatelenými kontaktmi. Načo si teda dať pozor pri vašej aktivite?

  1. Nenávistné prejavy     
    Áno, žijeme v spoločnosti, kde je dovolené vyjadriť svoj názor. Ak však chcete vo svojich vyjadreniach niekoho urážať, diskriminovať či dehonestovať, vaše šance získať džob môžu poriadne klesnúť. „Osobne si neviem predstaviť, aby zamestnávatelia, ktorí deklarujú antidiskriminačné postoje, zamestnali človeka, ktorého profil obsahuje nenávistné prejavy voči iným ľuďom,“ vysvetľuje Kulaviak.
  2. Vulgarizmy
    Váš profil na sociálnych sieťach dokáže cudziemu človeku veľa napovedať o tom, aký ste. Ak k nenávistným prejavom pridáte aj nadávky a vulgárne vyjadrovanie, môžete si byť istý, že potenciálny zamestnávateľ si dobre zváži, či vás pozve na pohovor.
  3. Fotky, ktoré vás zachytávajú v kompromitujúcich situáciách
    Nemyslite si, že personalisti nikdy neboli žúrovať. "Dôkazy" z večierka by však nemali byť verejné, zdieľať by ste ich mali iba so svojimi priateľmi. Personalista by totiž po zhliadnutí takýchto fotografií mohol o vás nadobudnúť nesprávny dojem.

Nie je sociálna sieť ako sociálna sieť: Na Facebooku sa kroťte, na tejto si vytvorte profil

„Je rozdiel, či je váš profil na Facebooku viditeľný pre priateľov, alebo ako verejný profil pre všetkých. Priamo úmerne s tým súvisí aj to, čo na sociálnych sieťach postujete, ako sa vyjadrujete. Ak vidíte, ako kandidát na verejných fórach a v statusoch „hejtuje“ svojho potenciálneho zamestnávateľa a následne vám zašle motivačný list, v ktorom tvrdí presný opak, vzbudí to u vás vážne pochybnosti o jeho motivácii,“ prezrádza Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov v RTVS.

Kým na Facebooku radia personalisti byť skôr umierneným a nastaviť si súkromie zdieľaného obsahu, k prítomnosti na špecializovanej, profesijnej sociálnej sieti LinkedIn uchádzačov povzbudzujú: „Kvalitný profil na LinkedIn spolu s referenciami od bývalých kolegov, klientov či nadriadených vám môže cestu na pohovor len uľahčiť,“ hovorí Svrček.


Prečítajte si tiež: Tieto slová v práci nepoužívajte: Degradujú vás!


Profesijná sociálna sieť LinkedIn však nie je nutná pre všetkých. „Treba brať do úvahy, o akú pozíciu sa výberový proces týka. Pokiaľ hľadáme zamestnanca, napríklad na pozíciu Kontrolór kvality, nebudeme brať do úvahy, že nemá profil na Linkedine. Naopak, pokiaľ hľadáme skúseného Recruitera, profil na Linkedine, ktorý by mal byť jeho pracovným prostriedkom, je nevyhnutný a jeho absencia výrazne zníži šance na pozvanie na pohovor,“ prezrádza Kulaviak.

Mať však vytvorený profil na tejto sieti určite nemôže uškodiť. Ak váhate, či si vytvoriť profil na tejto sieti, možno vás presvedčí fakt, že aj vďaka nemu môžete dostať pozvánku na pohovor, hoci ste sa ani do hľadania práce nezapojili. Profily na LinkedIn totiž bežne sledujú mnohé spoločnosti, napríklad aj ČSOB: „LinkedIn využívame nielen pre získanie referencií, ale tiež aktívne oslovujeme kandidátov, ktorí majú profil zverejnený  a priamo ich zapájame do výberových konaní,“ hovorí Martin Dobiaš, riaditeľ Odboru ľudských zdrojov banky. Práca si vás takýmto spôsobom „nájde sama“. Vyskúšate?

Viac o téme: Práca Zamestnanie Sociálne Práce Nájsť Siete Prácu Hľadáte
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy