Čo majú spoločné pohovor a rande? Budete sa čudovať!

Myslíte si, že pohovor a rande nemajú nič spoločné? Omyl. Len sa zamyslite, v čom všetkom sa podobajú. Starostlivý výber oblečenia, príprava toho, čo o sebe povieme, zisťovanie a spoznávanie toho druhého – už v týchto zdanlivo nespojiteľných oblastiach začínate vidieť spoločné znaky? Pozrite sa, ako vám môžu skúsenosti z randenia pomôcť aj v pracovnom živote. Inšpirujte sa týmito 8 radami.

 

 

  1. Oblečte si to najlepšie, čo v skrini máte
    Aj pred prvým rande si dôkladne vyberáte, čo si oblečiete. Skúšate rôzne kombinácie, vyťahujete svoje najlepšie či najobľúbenejšie kúsky. To isté by malo platiť aj pred pohovorom. Nezabudnite však, že na „pracovné“ rande s potenciálnym zamestnávateľom treba zvoliť decentnejšie oblečenie. Výstrihy, výrazné farby či dotrhané oblečenie môžu skôr odradiť.
  2. Dajte si záležať na tom, ako vyzeráte
    Páni, viete, že vám pristane, ak na vlasy použijete gél? Dámy, poznáte sa, že troška mejkapu vám rozjasní tvár? Dajte si záležať na svojom výzore aj keď sa chystáte na pohovor. Neprežeňte to však. Nedajte si na hlavu polovicu vlasového gélu, nepoužite mejkapu viac, než je treba. Menej je niekedy viac, držte sa toho.
  3. Pripravte si, o čom sa budete rozprávať
    Aby ste sa na rande vyhli možným chvíľkam ticha, vopred uvažujete nad témami, ktoré by ste spolu mohli prebrať. Príprava je rovnako dôležitá aj pred pohovorom. Naplánujte si, ako sa predstavíte a čo všetko o sebe prezradíte. Sústreďte sa na to najdôležitejšie, čo by o vás možný budúci zamestnávateľ mal vedieť. Aj na rande sa snažíte partnera zaujať - na pohovore však na to máte väčšinou iba jednu šancu, využite ju!
  4. Svoje zlé stránky nespomínajte, vyzdvihnite to najlepšie zo seba
    Na prvom rande svoje chyby a nedokonalosti nespomíname, nerobte to preto ani na pohovore. Upriamte pozornosť potenciálneho zamestnávateľa na vaše prednosti – pochváľte sa, ak ovládate niekoľko jazykov, alebo sa vám podarilo zorganizovať úspešné podujatie. Očarte ho svojimi úspechmi, pochváľte sa tým, na čo ste vo svojom profesijnom živote najviac hrdý.
  5. Humor funguje vždy, použite ho!
    Nikto nechce zažiť nudné rande, na ktorom sa ani trošku nezabaví. Vtip, zábavná hláška alebo úsmevná príhoda dokážu prelomiť ľady rýchlejšie. Dobrá nálada patrí aj na pohovor. Nebojte sa preto personalistu aj trošku „zabaviť“. Nepreháňajte to však  a typ humoru prispôsobte jeho osobnosti. Ak však vidíte, že vtipkovaniu nie je naklonený, rešpektujte to.
  6. Zistite o sebe čo najviac
    Na rande chcete o vašom potenciálnom partnerovi zistiť čo najviac. Pýtajte sa preto aj na pohovore. Zistite o možno budúcom zamestnávateľovi, čo sa dá. Aký veľký je tím, ktorého budete súčasťou? Aké pravidlá platia v danej spoločnosti? Čo sa od vás bude očakávať? Pýtajte sa na všetko, čo vás zaujíma, aby ste sa čo najlepšie spoznali.
  7. Neohovárajte vášho bývalého
    Nech už bol váš predchádzajúci partner akýkoľvek, na prvom rande by ste o ňom nemali hovoriť. A obzvlášť nie v zlom. Túto radu by ste mali uplatniť aj v prípade, že vás čaká pohovor. Zabudnite na to, čo ste na vašom bývalom zamestnávateľovi nemali radi a upriamte sa radšej na to, čo ste sa pri ňom naučili. Chcete byť predsa videný v očiach potenciálneho zamestnávateľa ako lojálny zamestnanec, však?
  8. „Netlačte na pílu“
    Rande sa skončilo? Nebombardujte druhú stranu správami či telefonátmi, ako sa vám stretnutie páčilo. Rovnaký postup uplatnite aj pri pohovore. Buďte trpezlivý, nevolajte hneď na druhý deň personalistovi, ak vám povedal, že vo výberovom konaní je viacero kandidátov. Dohodli ste sa, že sa vám ozvú do niekoľkých dní? Nesnažte sa to urýchliť vyvolávaním či posielaním zvedavých e-mailov.

Prečítajte si tiež: Uspejete na pohovore? Týchto 22 vecí o tom rozhodne 1. časť​


Viac o téme: Pohovor Rande Hľadanie Zamestnávateľ Práce Pracovné Ponuky Pohovore Zamestnávateľom
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy