Nepokazte si pohovor nevhodným oblečením: Takto určite zabodujete!

Každý z nás si dáva záležať na svojom oblečení, keď sa pripravujeme na pohovor. Chceme urobiť dobrý prvý dojem, vzbudiť pocity serióznosti a zodpovednosti. Mali by sme sa však stále držať dookola opakovaných rád, že páni musia prísť na pohovor v obleku a lakovkách a dámy zas v kostýmoch? Platia vôbec tieto rady pre všetky pozície? Zistite, čo si myslia o oblečení na pohovor samotní personalisti!

Je rok 2016 a trendy sa posunuli aj v pravidlách obliekania na pohovor. „Oblečenie kandidáta závisí od mnoho faktorov – od samotnej spoločnosti, ale aj pozície, na akú sa kandidát hlási,“ vysvetľuje Ján Svrček, špecialista ľudských zdrojov z RTVS. „Samozrejme, človek v obleku vyzerá dôveryhodnejšie, záleží však na vybranej pozícii a tiež na tom, aká firemná kultúra vládne v spoločnosti,“ potvrdzuje Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.

Svoje oblečenie prispôsobte pozícii, na ktorú sa hlásite

Kým pár rokov dozadu si páni pred pohovormi žehlili puky na nohaviciach a leštili lakovky, dnes je situácia úplne iná.  Doba je dnes uvoľnenejšia i v obliekaní sa na pohovor. Už to nie sú striktne len saká, obleky a lakovky. Čoraz viac ľudí prichádza na pohovor skôr v ´casual dress code´, veľmi často športovo elegantne: nosia športové saká, či džínsy s košeľou,“ tvrdí Svrček.

Ak sa zaujímate o prácu, v ktorej nebudete komunikovať a stretávať sa s klientmi, prípadne ak nejde o vedúcu pozíciu, nemusíte sa trápiť s oblekom a kravatou. „Prvý dojem urobíte len raz. Ak ale prídete v obleku na pozíciu montážneho pracovníka, personalista si môže myslieť, že ste práve ušiel zo svadobnej hostiny,“ upozorňuje Dranga.


Prečítajte si tiež: Aké sú vaše silné stránky? Nebojte sa tejto otázky na pohovore, takto odpovedzte!​


Nebojte sa preto prispôsobiť výber svojho oblečenia pozícii, o ktorú sa uchádzate. „Ak sa hlásite na pozíciu account manager, oblek a kravata sú pre vás nutnosťou. Ak ide o prácu pracovníka v sklade, na pohovor príďte v pohodlnom klasickom oblečení. V prípade IT špecialistov odporúčam zistiť, čo sa v danej firme nosí a obliecť sa podľa toho,“ radí Dranga.

Nepokazte si pohovor nevhodným Galéria fotiek (2)

Sú tiež povolania, ktoré majú v rámci pracovného dress kódu svoje špecifiká. „V prípade kreatívnych pozícii sme ako personalisti zvyknutí na omnoho voľnejší štýl. Zároveň je dobré, ak ukážete, že máte svoj názor, vkus. Moderátor, marketingový špecialista či copywriter sú pozície, kde sú prijateľné aj veselšie farby či voľnejší štýl,“ dopĺňa Svrček. V tomto prípade vytiahnite z vášho šatníka tie najoriginálnejšie kúsky, ktoré vám môžu pomôcť stať sa na pohovore osobitým a teda aj viac zapamätateľným.

Nevyznáte sa v móde? Dobrý dojem môžete spraviť aj tak  

Nie každý z nás sa vyzná v móde, prípadne k nej nemusí mať vzťah. Ak je to aj váš prípad, vôbec sa tým nemusíte trápiť. Vždy sa totiž môžete poradiť s priateľmi či rodinou. „Ak si nie ste istý módnymi znalosťami a etiketou, oslovte pokojne aj širšie okolie. V dobe, kedy robí fotku i mikrovlnná rúra a žijeme sociálnymi sieťami, vám určite ochotne poradí nejedna bývalá spolužiačka či kamarátka na Facebooku, Instagrame alebo Twitteri,“ radí Svrček.


Prečítajte si tiež: Nemáte čo uviesť do životopisu? Vďaka týmto 5 tipom ho zaplníte skúsenosťami!​


Čomu by sme sa však rozhodne na pohovore mali vyhnúť? Dajte si pozor, aby bolo vaše oblečenie vždy čisté, ideálne aj vyžehlené. „Všetko má svoju mieru, kedy každý personalista spozornie. Určite sa vyhnite kraťasom, sandálom, šľapkám, tielkam a podobným úletom. Vyzývavým a netradičným oblečením si totiž môžete skôr uškodiť,“ uzatvára Svrček.

Viac o téme: Rady Oblečenie Pohovor Obliecť Radia Personalisti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy