Takto presvedčíte personalistov, aby vás pozvali na pohovor!

Videovizitka je predovšetkým v zahraničí populárny a zaujímavý spôsob, ako odprezentovať samého seba a svoje schopnosti. Okrem klasického životopisu, v ktorom uvediete informácie o vás a vašich skúsenostiach, totiž môžete poslať originálne video, v ktorom ukážete, kto ste. Ako sa však na videovizitku pozerajú personalisti?

Už len zaslaním videovizitky môže kandidát o sebe prezradiť niekoľko vlastností: inovatívnosť, kreativitu, odvahu spraviť niečo navyše, aby zaujal. Ak je videovizitka spravená kvalitne, cielene a premyslene, môže kandidátovi znásobiť šance, že bude pozvaný na pohovor. Ja osobne by som sa chcela stretnúť s takýmto kandidátom,“ hovorí Zuzana Száraz, regionálna HR manažérka spoločnosti Metro.

To, že sa uchádzač rozhodne pripojiť k životopisu aj videovizitku, vníma ako veľké plus aj Silvia Suranová, konzultantka z personálnej agentúry Synergie:  „Životopis nám poskytne fakty, ktoré racionálne vyhodnotíme ako vhodné alebo nevhodné na konkrétnu pozíciu. Videovizitka zapojí aj emocionálnu zložku, ktorá môže personalistu presvedčiť aj vtedy, ak by ho len samotné fakty nepresvedčili.“

Videovizitka môže pomôcť, musíte si dať na nej ale záležať

Ak ste sa v tomto momente rozhodli, že si vyrobíte vlastnú videovizitku, ešte chvíľu počkajte. Personalisti totiž upozorňujú, že videovizitka sa nemusí nutne stať vstupnou bránou na pohovor: „Nevýhodou pre uchádzača môže byť, ak je vizitka urobená zle: ak sa z nej zamestnávateľ nedozvie podstatné informácie, ak sa netrafí do zamerania ponuky, prípadne zvolí nevhodný spôsob komunikácie,“ vysvetľuje Diana Čekmeová, HR manažérka spoločnosti Zľava dňa.

Na to, že nekvalitná videovizitka môže znížiť šance na úspech, upozorňuje aj Suranová: „Hrozbou je, že v krátkej videovizitke nepresvedčíte a zdôrazníte práve tie osobnostné črty a prejavy, ktorými sa nepredáte. V takom prípade vás pravdepodobne nezachránia  fakty zo životopisu, pretože emócie majú u väčšiny ľudí tendenciu byť silnejšie.“

To, či bude videovizitka úspešná, teda závisí hlavne od vašej kreativity, zodpovednej prípravy a spôsobu jej poňatia. Ak si na jej tvorbe dáte záležať, môže vám pomôcť odlíšiť sa z davu a vzbudiť zvedavosť personalistu vidieť vás aj osobne. Firmy totiž jednoznačne potvrdzujú, že uchádzač by sa pre nich stal zaujímavejším, ak by k životopisu pripojil aj videovizitku.

 

5 rád, ako si vyrobiť dobrú videovizitku

  1. Štýl videovizitky prispôsobte ponuke, na ktorú sa hlásite. Ak sa hlásite na kreatívnu pozíciu, neposielajte strohú a formálnu videovizitku.
  2. Vo videovizitke hovorte len o tom najdôležitejšom z vášho pracovného života, pochváľte sa vašimi najväčšími úspechmi. Máte originálnu záľubu? Spomeňte ju v závere.
  3. Nacvičte si, čo chcete o sebe povedať. Váš prejav by mal byť bezchybný, plynulý, ale prirodzený.
  4. Snažte sa vytvoriť si alebo nájsť príjemné prostredie na natáčanie videovizitky.  
  5. Ideálna dĺžka vašej video prezentácie je približne jedna minúta. Netočte dlhšie videovzitiky, môžu nudiť.

 

Viac o téme: Práca Pohovor Vizitka Videovizitka Uchádzač Kanditát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy