Videoživotopis. Výdobytok modernej doby?

VideovizitkaVideovizitka Zdroj: photl.com

V Amerike je videovizitka bežnou súčasťou životopisu. Konkurencia je tu vysoká a preto kandidáti musia zaujať ako najlepšie vedia. Avšak na Slovensku nie je tento nový fenomén bežný. Kto chce byť výnimočný, môže sa odlíšiť od davu ľudí.

Stalo sa Vám niekedy, že ste precestovali za pohovorom ďalekú cestu, minuli nemálo peňazí a nakoniec z novej práce nič nebolo? Na prácu ste sa nehodili alebo sa vám nepáčila a povedali ste si: „Škoda času a hlavne peňazí“. A čo keby ste za prácou nemuseli nikam chodiť a prvé kolo pohovoru by ste absolvovali z pohodlia vášho domova? Máme pre vás tip ako na to.

Videoživotopis je moderný spôsob ako sa môžete prezentovať svojmu potenciálnemu zamestnávateľovi. Nemá nahradiť papierový životopis, iba ho doplniť. Videoživotopisom priblížite svoju osobnosť, temperament, vystupovanie či štýl komunikácie. Ľahko čitateľná je z neho i neverbálna komunikácia. Tento spôsob prezentácie sa hodí predovšetkým pre pracovné pozície, kde je dôležité pôsobenie na ľudí. Sú to napríklad rôzne manažérske funkcie či práca v PR agentúrach.

Personalisti a videoživotopis
Z pohľadu Kataríny Maťovčíkovej zo spoločnosti Adecco videoživotopis nie je na Slovensku zatiaľ štandardne využívanou formou.

„Osobne som sa doteraz s videoživotopisom v praktickom využití nestretla. Jednou z príčin je, že pokiaľ by kandidát chcel využiť domácu formu videa, mal by si dať pozor na to, aby jeho prezentácia potenciálnemu zamestnávateľovi nepôsobila neprofesionálne a  video ho prípadne nezosmiešnilo. Viem, že existujú na Slovensku spoločnosti, ktoré vedia pripraviť kandidátovi profesionálne video CV. Uchádzači však nie sú zatiaľ ochotní investovať do tejto formy, a teda naďalej najčastejšie využívaným nástrojom ostáva životopis s motivačným listom. V americkej kultúre je naopak videoživotopis  častejšie využívanou formou prezentácie práve preto, že konkurencia kandidátov je ďaleko silnejšia.“

Výhody videoživotopisu
Ak sa z nejakých dôvodov nemôžete zúčastniť osobného pohovoru, aj na základe videoživotopisu môže zamestnávateľ rozhodnúť o tom, či vás posunie do druhého kola výberového konania alebo nie. Ušetrí tak čas sebe aj vám.

Situácia môže byť iná, ak sa uchádzate o prácu v zahraničí. V tomto prípade je pochopiteľné, že sa nemôžete dostaviť na každý pohovor. Zvlášť na americkom a ázijskom trhu je videoživotopis veľmi populárny. Videoživotopisom dokážete personalistom, že kráčate s dobou a vyznáte sa v IT sektore.

Ako na to?
Videoživotopis si môžete nakrútiť sami. Ak sa rozhodnete pre vlastný počin, dopredu sa oboznámte so základnými pravidlami ako pracovať s kamerou. Je potrebné si za seba vybrať vhodné prostredie - pozadie, najlepšie neutrálne – biele. Zvuk by mal byť jasný, aby bolo dostatočne rozumieť každé slovo. Možno nepostačí len obyčajný mikrofón k počítaču. Ak nemáte vlastné profesionálne prostriedky, radšej sa zverte do rúk odborníkov.

Na Slovensku je niekoľko firiem, ktoré sa zaoberajú nakrúcaním profesionálnych videoživotopisov. Ceny sa pohybujú od 40 do 100 eur. Závisí to aj od dohody s jednotlivou agentúrou. Osloviť možno aj profesionálneho kameramana, ktorému stačí vysvetliť akoby ste si svoj videoživotopis predstavovali. Videoživotopis by nemal presiahnuť tri minúty. Dlhšie videá totiž môžu nudiť. Okrem pracovných skúseností poukážte aj na záujmy a koníčky.

Aj v prípade slovenského trhu práce je potrebné zvážiť, pri ktorej pozícii by mal kandidát túto formu využiť, aby sa video nestalo dvojsečnou zbraňou a zamestnávateľ kandidáta neodpísal. Personálnemu konzultantovi môže videoživotopis pomôcť práve pri prvotnej selekcii a pomáha vytvoriť širší obraz o kandidátovi v porovnaní s telefonickým pohovorom.

Viac o téme: Trend Životopis Videovizitka Videoživotopis
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: red

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy