10 dôvodov, pre ktoré vás môžu vyraziť

Existuje mnoho dôvodov, prečo spoločnosti prepúšťajú zamestnancov. Väčšinou však zamestnávateľ nepotrebuje dôvod na to, aby vás prepustil. To však neznamená, že väčšina zamestnávateľov prepustí zamestnanca bez udania dôvodu. Pozrime sa na niektoré z najčastejších dôvodov na výpoveď.

  1. Poškodenie majetku spoločnosti: Náhodné alebo úmyselné poškodenie majetku alebo zariadenia spoločnosti môže viesť k strate zamestnania.
  2. Držanie drog alebo alkoholu v práci: Byť pod vplyvom drog alebo alkoholu v práci môže ovplyvniť váš výkon a môže byť nezákonné.
  3. Falšovanie firemných záznamov: Eticky nesprávne a z dlhodobého hľadiska môže viesť k právnym problémom spoločnosti.
  4. Nepodriadenosť: Odmietanie plniť príkazy alebo prekážky môžu viesť k ukončeniu pracovného pomeru. Je nevyhnutné komunikovať o nezhodách s rešpektom alebo vyhľadať pomoc personálneho oddelenia.
  5. Nevhodné správanie: Zahŕňa konanie, ako je obťažovanie, šikanovanie alebo kriminálne správanie. Za nevhodné správanie sa považuje aj klamstvo, krádež alebo podvod.
  6. Slabý výkon: Ak si sústavne neplníte svoje pracovné povinnosti alebo vyžadujete nadmerný dohľad, môžete byť prepustení.
  7. Krádež: Krádež, či už ide o malé predmety alebo veľké sumy, je nezákonná a je dôvodom na prepustenie.
  8. Používanie majetku spoločnosti na osobné účely: Príležitostné používanie je prípustné, ale nadmerné osobné používanie firemných zdrojov nie je povolené.
  9. Príliš dlhé čerpanie voľna: Nadmerná nedochvíľnosť, častá práceneschopnosť alebo prekročenie dovolenky môže viesť k výpovedi.
  10. Porušovanie zásad spoločnosti: Nedodržiavanie firemných pravidiel, napríklad pravidiel týkajúcich sa správania, používania sociálnych médií alebo randenia v kancelárii, môže viesť k prepusteniu.

Nezabudnite, že ako zamestnanec na základe vlastnej vôle môže váš zamestnávateľ ukončiť pracovný pomer z akéhokoľvek dôvodu, s uvedením dôvodu alebo bez neho.

Ďalšie dôvody ukončenia pracovného pomeru

Prístupové alebo osobnostné problémy
Neplnenie pridelených povinností
Nedostatočná dochádzka
Ďalšie porušenie zásad
Žiadosť o zvýšenie platu
Krádež
Meškanie

Medzi ďalšie dôvody, ktoré zamestnanci uvádzajú, patria osobnostné konflikty, nároční šéfovia, politika v kancelárii, problémy s výkonom, obavy o rozpočet a nedostatočná kvalifikácia.

Aby ste sa vyhli ukončeniu pracovného pomeru, je dôležité pochopiť zásady spoločnosti, svedomito si plniť svoje povinnosti a zachovať profesionalitu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, careerguide
 
Staršie správy
Staršie správy