Ako požiadať o zvýšenie platu? Týchto 9 bodov je pri vyjednávaní kľúčových

Dostávate takú mzdu, s ktorou ste spokojný? Pokiaľ nie, mali by ste premýšľať nad zmenou prácou alebo minimálne nad tým, ako požiadať o zvýšenie platu. Mnohí zamestnanci sa toho obávajú, pretože majú strach z odmietnutia. A pritom sa stačí len dobre pripraviť. Máme pre vás 9 tipov, ktorých by ste sa mali držať.

Príprava je kľúčová

Žiadosť o zvýšenie platu nemôžete predložiť len tak. Ešte predtým, ako oslovíte svojho nadriadeného, by ste si mali pripraviť solídne argumenty, informácie o svojich úspechoch či aktuálnom stave na trhu práce. To všetko vám môže pri rozhovore so šéfom pomôcť. 

Urobte si prieskum trhu

Koľko zarábajú iní ľudia na pozícií, ktorú vykonávate? Urobte si prieskum trhu a platových trendov vo vašom odvetví. To následne môžete použiť na podporu svojej žiadosti a zároveň budete mať lepší prehľad o tom, na čo máte nárok. 

Vyberte správny čas a miesto

Tento bod je veľmi dôležitý. Nemôžete prísť za šéfom kedykoľvek si zmyslíte. Najlepšie bude, ak si s ním vopred dohodnete stretnutie, aby ste mali istotu, že si na vás nájde čas. Vyhnite sa obdobiu, keď je firma pod veľkým tlakom alebo má finančné či iné problémy. Taktiež túto tému neotvárajte v prítomnosti iných zamestnancov. 

Buďte konkrétny

Keď budete hovoriť o zvýšení platu, buďte konkrétny ohľadom sumy, ktorú žiadate, a rovnako aj dôvodov, prečo si ju zaslúžite. Preto je dôležité si dopredu premyslieť, čo vlastne chcete žiadať. Použite konkrétne čísla a údaje na podporu svojej argumentácie. Nebojte sa ukázať, akým spôsobom ste práve vy prispeli k úspechu tejto firmy. 

Zostaňte pozitívny

Nepoužívajte negatívne argumenty alebo hrozbu odchodu, aby ste dosiahli svoj cieľ. Namiesto toho zdôraznite svoje úspechy a prínosy pre firmu. Usmievajte sa, udržujte očný kontakt a buďte pozitívne naladený. 

undefined Galéria fotiek (3)

Počúvajte a buďte otvorený

Nezabúdajte, že žiadosť o zvýšenie platu by nemala byť len vaším monológom. Nechajte hovoriť svojho nadriadeného a počúvajte, čo hovorí. Buďte otvorený jeho názorom, obavám alebo argumentom. Možno budete musieť diskutovať o kompromisoch a alternatívnych spôsoboch, aby ste boli obaja spokojní. 

Buďte pripravený na otázky

Je viac než možné, že vám šéf bude klásť otázky týkajúce sa vášho výkonu, úspechov alebo dôvodov, prečo si zaslúžite zvýšenie platu. Dopredu sa na takého otázky pripravte, aby ste nemuseli pred ním príliš dlho premýšľať, čo poviete. Keď si odpovede pripravíte vopred, môžete ich predniesť so sebavedomím. Nebojte sa zdôrazniť svoje silné stránky, pretože aj to vám môže pomôcť v tom, aby ste uspeli. 

Majte realistické očakávania

Neočakávajte zvýšenie platu o stovky eur, najmä ak je situácia vo firme neistá. Môže sa stať, že nadriadený vašej žiadosti nebude chcieť vyhovieť, preto si pripravte aj alternatívne riešenia. To môže zahŕňať iné pracovné benefity alebo odmeny. 

Nezabudnite poďakovať 

Po skončení rozhovoru nezabudnite svojmu nadriadenému poďakovať za jeho čas a priestor, bez ohľadu na to, ako vyjednávanie dopadne. Zachovajte si profesionálny a úctivý postoj, pretože vám to môže v budúcnosti ešte pomôcť. To, že vám nevyhovel teraz, neznamená, že to neskôr nemôže navrhnúť aj on sám. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Zvýšenie platu
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy