Je vaše zamestnanie toxické? 7 znakov, že by ste mali zmeniť prácu

Približne tretinu svojho života strávime v práci, preto by sme si mali dobre premyslieť, aké zamestnanie si vyberieme. Žiaľ, nie každý má šťastie, že robí to, čo ho baví, napĺňa alebo čo je jeho poslanie. Mnohí ľudia zotrvávajú na mieste, ktoré je pre nich toxické a doslova im ničí život. Nie je to náhodou aj váš prípad? Týchto 7 znakov vám prezradí, že by ste mali popremýšľať nad zmenou svojej kariéry.

Pociťujete vyčerpanosť a stres

Kvôli práci ste pod neustálym stresom a už hneď ráno pociťujete negatívne emócie. Cítite sa vyčerpane, a to aj napriek tomu, že ste spali dostatok hodín. Vaša toxická práca z vás doslova vysáva život a energiu, čo rozhodne nie je správne. Čím dlhšie zostanete na tomto mieste, tým viac negatív na sebe môžete spozorovať. 

Máte nedostatok motivácie a záujmu

Nevidíte význam vo svojich pracovných povinnostiach a robíte to len preto, že musíte. Nezaujímate sa o žiadne zlepšenie, pretože vám na to nezostáva motivácia. Dôvodom môže byť aj to, že vás v práci nikto neocení a máte pocit, že robíte všetko zbytočne. 

Nemáte príležitosť na rozvoj a rast

Dlhšiu dobu ste na tom istom mieste, pretože nemáte možnosť kariérne sa posunúť niekam vyššie. To môže mať tiež negatívny dopad na vašu motiváciu. Zamestnanie by pritom malo byť miestom, kde sa dokážete stále učiť niečo nové a rozvíjať svoje schopnosti. Ak to tak nie je, vaša práca môže byť toxická. Pokiaľ nemôžete naplniť svoj potenciál, môže to viesť k frustrácii a nespokojnosti. 

Trápia vás zdravotné problémy

Okrem stresu môžete pociťovať rôzne fyzické či duševné ťažkosti. Najčastejšie ide o tráviace problémy, nespavosť, úzkosti, depresiu a podobne. Mali by ste si uvedomiť, že zdravie máte len jedno a takáto toxická práca vám môže spôsobiť aj dlhodobé následky. 

Máte problémy s kolegami alebo nadriadenými

Toxické pracovné prostredie môže mať negatívny vplyv aj na vaše vzťahy s kolegami alebo nadriadenými. Pokiaľ sa s nimi dostávate do konfliktu, nikto vás nerešpektuje a nepočúva, môže to negatívne vplývať na váš duševný a emocionálny stav. Samozrejme, že nemusíte vychádzať s každým, ale ak sa v práci necítite dobre, mali by ste porozmýšľať nad zmenou. 

Porušujete svoje zásady

Toxická práca sa prejavuje aj tým, že v nej musíte porušovať svoje osobné zásady alebo hodnoty. Musíte robiť niečo, s čím sa nestotožňujete alebo s tým nesúhlasíte. Prípadne sa môžu vo vašom zamestnaní porušovať etické normy alebo dokonca aj zákon. Takéto prostredie má taktiež negatívny vplyv na vašu psychiku.

Nemáte rovnováhu medzi prácou a osobným životom 

Nedokážete oddeliť prácu a súkromie. V práci zostávate príliš dlho, a tak vám nezostáva čas na svoje koníčky, prípadne od váš šéf vyžaduje, aby ste boli k dispozícii aj počas svojho voľna. Ak nemáte rovnováhu medzi pracovným a osobným životom, skôr či neskôr to môže spôsobiť zdravotné problémy alebo vyhorenie. 

Ak ste sa v týchto znakoch našli, vaša práca je pre vás s najväčšou pravdepodobnosťou toxická. Mali by ste sa zamyslieť nad zmenou zamestnania alebo nad tým, či sa s tým dá ešte niečo urobiť. Nezostávajte ale na mieste, kde dlhodobo pociťujete nespokojnosť a iné negatívne emócie. Máte predsa na viac.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Nadriadený Práce Toxické prostredie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy