Prečo je práca v pondelok taká nepríjemná a 5 tipov, ako to zmeniť

Ilustračné fotoIlustračné foto

Vlastne to ani netreba opisovať. Je pondelok a deň je od začiatku predurčený na to, aby bol nepríjemný. Ranné vstávanie je horor, raňajky sa rušia, lebo ste zaspali, prší, šéf vás celý deň otravuje a práca sa cez víkend nahromadila štvornásobne.

Takýto deň je v podstate odsúdený na neúspech! Myslíte si? Ale vôbec to tak nemusí byť.

Dnes vám dáme 5 tipov, ako si môžete urobiť pondelok znesiteľnejším, alebo možno aj obľúbeným dňom, pretože v konečnom dôsledku všetko závisí od vášho prístupu a vôle.

1. Vnútorná sila

Áno, znie to trochu príliš ezotericky, ale je to skutočne pravda. Čím viac neznášate pondelok, tým horší vám bude pripadať. Vedecké dôkazy ukazujú, že ak sa od začiatku sústredíte len na to zlé, potom je aj všetko zlé.

Vonku svieti slnko: "Tak v kancelárii bude zase tak teplo",
váš šéf vám pridelí novú oblasť zodpovednosti: „Skvelé, viac práce!“. Len malá zmena vo vašej mysli môže zmeniť zlý deň na dobrý. Myslite pozitívne, potom si tie zlé veci ani nevšimnete.

Je slnečný deň: "Pekné, potom môžem jazdiť na bicykli."
Získate novú oblasť zodpovednosti: "Môj šéf musí byť spokojný s mojou prácou, ak mi tak dôveruje."

2. Pripravte sa

Je nedeľa večer a vy sa bojíte pondelkového rána. Skoré vstávanie, cereálie, práca. Už len pomyslenie na to vám spôsobí zlú náladu. A o to ide tiež.

Skúste sa pripraviť na ďalšie ráno, aby ste sa mohli tešiť na nasledujúci deň a pokiaľ možno neodkladať tie menej príjemné veci na neskorší deň, ale pozrieť sa na ne z inej perspektívy.

Začnite prvým jedlom. Pripravte si fantastické raňajky (miešané vajíčka, čerstvé ovocie, paradajky), na ktoré sa môžete tešiť už večer predtým. Doprajte si v pondelok veci, bez ktorých by ste sa inak zaobišli.

Dohodnite si v pondelok večer stretnutie s kartami, grilovaním alebo športom. To rozjasní nedeľu aj pondelok s množstvom očakávaní. 

3. Môj domov je môj hrad

"Najkrajšie je aj tak doma," pomyslíte si, sedíte v kancelárii a premýšľate, kam sa podel víkend. Aby ste vo svojej kancelárii našli kúsok domova, mali by ste si ju pohodlne zariadiť.

Dajte si víkendové ručné práce svojich detí do kancelárie, oblečte si svoje obľúbené oblečenie a ozdobte si holé steny kancelárie známymi alebo veselými obrázkami svojej rodiny a priateľov.

Takto sa môžete stratiť vo svojich snoch o víkende, keď po ňom túžite a tešiť sa na ten ďalší. Ale tiež vám pomôže cítiť sa pohodlnejšie tu a teraz.

Zázraky robí aj pár kvetov. Zistilo sa, že výsadba v nemocniciach má pozitívny vplyv na zotavenie pacienta. Prečo by to teda nemalo pomôcť pri známej „pondelkovej chorobe“?

4. Veselá atmosféra v kancelárii

Niekto jednoducho musí začať trochu odľahčovať náladu v ponurej pondelkovej rannej kancelárskej rutine. Nefunguje to? - Jasné, že to funguje! Vieme, že pomocou niekoľkých trikov dodáte každej sivej kancelárskej atmosfére svetloružový šmrnc.

Pondelkové prekvapenie vytvorte tým, že náhodný zamestnanec raz do týždňa prinesie nejakú maličkosť, či už je čerstvá alebo nie je až taká zdravá, na tom nezáleží. Je dôležité, aby boli všetci v kancelárii na suvenír zvedaví a niektorí z nich mohli cítiť aj trochu zvedavého očakávania.

Alebo, ak ste tak ešte neurobili, prineste trochu hudby do každodenného života. Opýtajte sa, či je možné počas práce nechať zapnuté rádio, pretože sa ukázalo, že hudba je dobrá pre všeobecnú pohodu.

Pri počúvaní obľúbeného refrénu alebo určitej vety piesne sa z tela vyplavujú endorfíny, ktoré súvisia aj so zamilovanosťou.

5. Mať pochopenie

A v neposlednom rade vám kladieme na srdce, aby ste mali porozumenie so svojimi blížnymi. Len nereagujte na vplyvy svojho okolia a snažte sa byť príkladom akceptácie.

Niektorí kolegovia vás možno aj obťažujú, šéf ide proti prúdu a počítač opäť štrajkuje, no nezabúdajte, je pondelok a všetci sa snažia, rovnako ako vy, preklenúť deň. Teda, okrem počítača, ale ak máme byť úprimní, ten nevyvádza len v pondelok.

Viac o téme: Domov Atmosféra Pondelok Zlá nálada
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy