Neznášate svoju prácu a neviete, čo s tým: 7 jasných dôkazov, že sa vás týka syndróm vyhorenia

Syndróm vyhorenia je na vzostupe, tvrdia odborníci. Čoraz viac pribúda ľudí, ktorí trpia vyhorením. Máte pocit, že sa to týka aj vás? Ide u vás len o dočasný pocit nespokojnosti so zamestnaním alebo ste naozaj vyhoreli? Viete si to veľmi jednoducho overiť. Týchto sedem znakov indikuje, že trpíte syndrómom vyhorenia.

 

 

 

 

  1. Vaša práca vám už nerobí radosť
    Kedysi ste nové úlohy prijali s nadšením a výzvy radi zdolávali. Dnes je to naopak, otravuje vás a priam až hnevá, keď niekto príde s novým nápadom, čo by sa dalo urobiť a zlepšiť. Nechce sa vám do toho, frflete a ste otrávený. Ak sa vám v práci niečo podarí, netešíte sa, rýchlo na to zabudnete, pocit aj malej radosti prehluší silnejší pocit – apatie, nechuti, možno až smútku.
  2. Prestali ste sa v práci snažiť
    Viete, že by ste mohli urobiť oveľa viac, ale nevidíte v tom zmysel. Urobíte potrebné minimum, ktoré sa od vás očakáva, no viac nepohnete ani prstom. Nemáte na to chuť ani energiu, nevidíte zmysel v tom, prečo by ste mali robiť niečo navyše. Hľadáte kľučky a možnosti, ako robiť čo najmenej. Ste ochotný vymýšľať spôsoby, ako sa vyhnúť práci, ako zariadiť, aby ste už nemuseli pustiť do toho, čo vám už nerobí radosť. Váš výkon je na minime a nemienite s tým nič robiť.
  3. Ťažšie sa vám pracuje
    Neviete sa už ani sústrediť, na mnohé veci zabúdate a často si ani nepamätáte, čo ste vlastne v práci minulý týždeň robili. Vaša pozornosť je rozbitá, aj jednoduché úlohy sú zrazu náročné, ako keby ste boli začiatočník. Aj zo strany nadriadeného počúvate, že vaše výkony sú slabé a nedostačujúce.
  4. Ste vyčerpaný
    Nevládzete. Ráno vstať do práce, vydržať to v práci, ste unavený aj keď prídete z práce domov, nemáte na nič energiu. Vykonávate bezduché aktivity, apaticky sedíte pred televízorom či počítačom. Už nežijete, iba prežívate. Nevidíte cieľ, nemáte predstavy do budúcna, neviete, čo sa s vami bude.
  5. Nestaráte sa o seba
    Zanedbávate sa, stres a nepokoj sa snažíte zahnať cigaretami, popíjaním alkoholu, nezdravými jedlami. Máte problémy so spánkom, z čoho ste unavený a nedostatok spánku liečite liekmi na spánok. Myslíte si, že toto vám pomôže prekonať ťažšie obdobie. Problémom však je, že možno nejde len o obdobie, ktoré samo pominie, možno ide naozaj o stav vyhorenia, ktorý neodzneje sám od seba.
  6. Trpíte aj fyzicky
    Nie je to len o vašom duševnom rozpoložení, pociťujete aj fyzické bolesti. Bolesť v hrudi, bolesti hlavy, nespavosť, problémy s dýchaním, máte žalúdočné problémy... Toto všetko je súčasťou vyhorenia.
  7. Máte problémy vo vzťahoch
    Syndróm vyhorenia sa často prejaví aj na vzťahoch. Máte problémy s partnerom, rodinou či kolegami? Ste podráždený, nervózny, často vybuchnete z ničoho nič, aj pre maličkosť? Vyčíta vám vaše okolie, že chodíte ako bez duše a akoby ste s nimi ani neboli?

Viac o téme: Syndróm vyhorenia
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: themuse, helpguide; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy