Veľké mínus u personalistu: 5 vecí, ktoré nerobte, keď idete poslať životopis zamestnávateľovi

Poviete si, že poslať životopis zamestnávateľovi je predsa ten najľahší krok. Po úmornom napísaní životopisu či motivačného listu je ich poslanie príjemná činnosť. Stále sa však nájde veľa ľudí, ktorí pri tejto jednoduchej činnosti robia zbytočné chyby. Viete, ktoré to sú? Na toto si dajte pozor aj vy a nepripravte sa o šancu získať novú prácu.

 

 

 

  1. Používate rovnaký sprievodný text
    Požičali ste si vzorový sprievodný text, ktorý ste našli niekde na internete. Dobre, aj to je riešenie, musíte však rátať s tým, že nie ste jediný, kto tak urobí. Personalista ľahko rozozná, kto si dal námahu napísať sprievodný text a kto si ho „požičal“. Veľkým problémom, ktorý mnohí uchádzači robia, je aj to, že používajú ten istý sprievodný text, hoci reagujú na rozličné pozície. Buďte dôsledný a prispôsobujte, upravujte každý sprievodný text na konkrétnu pozíciu aj spoločnosť, do ktorej sa hlásite.
  2. Ignorujete sprievodný text
    Považujete ho za zbytočnosť? Robíte chybu. Už v sprievodnom texte sa môžete predstaviť, odlíšiť, zaujať personalistu a jeho pozornosť. V sprievodnom texte sa predstavte, uveďte stručné zhrnutie o vás a vašich skúsenostiach a prečo by ste chceli pracovať v danej spoločnosti. Stačí pár viet, nemusíte sa rozpisovať. Určite však neurobte to, že sprievodný text nepripojíte.
  3. Je vám jedno, s akým názvom zasielate životopis
    Možno vás stálo veľa úsilia pripraviť si životopis a ukladali ste si ho na niekoľkokrát. V poriadku, finálnu verziu CV si však vždy uložte pod správnym názvom. Vžite sa do kože personalistu a predstavte si, že dostanete životopis pod názvom zivotopis.konecne.final.doc alebo zivotop1.doc. Oveľa profesionálnejšie bude vyzerať, ak životopis nazvete správne, podľa vzoru životopis – pozícia – vaše meno a priezvisko, teda zivotopis-officemanager-andreakovacova.doc.
  4. Životopis posielate zo súkromnej e-mailovej adresy
    Súkromné e-maily si vyčleňte na súkromnú komunikáciu. Ak sa chystáte reagovať na konkrétnu pozíciu, neposielajte životopis z adresy, ktorá je vytvorená z vašej prezývky, skratky, zdrobneniny mena či prešmyčky, napríklad marcelinka1, carodejniiiik, muhehee287. Ak nemáte vytvorený oficiálny, profesionálne vyzerajúci e-mail, vytvorte si ho. Mal by byť zložený z vášho mena a priezviska, teda napríklad andreakovacova@gmail.com.
  5. Neskontrolujete si, čo sa chystáte poslať
    Je všetko správne? Pripojili ste správne prílohy? Pripojili ste aktuálny životopis? Napísali ste dobrý sprievodný text, je bez chýb a preklepov? Venovať pár minút kontrole tomu, čo sa chystáte personalistovi poslať, sa oplatí. Možno prídete na to, že ste pripojili zlú prílohu, do sprievodného textu napísali pozíciu s nesprávnym názvom – takéto neuvážené chyby vám môžu veľmi jednoducho prekaziť šance získať novú prácu.
Viac o téme: Životopis Chyby
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: indeed; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy