6 home office mýtov, ktorým šéfovia veria a preto vám zakazujú prácu z domu: Toto by ale mali vedieť

Zdroj: Getty Images

Home office v posledných rokoch vládne svetu pracujúcich. Dopyt po práci z domu však výrazne prevyšuje ponuku, firmy kanceláriám z vlastného bytu či domu zamestnancov nie sú naklonené. To vedie k otázke, prečo spoločnosti nechcú zamestnávať ľudí prostredníctvom takéhoto modelu.

Manažéri neobľubujú zmeny a novinky. Obávajú sa nákladov a rizík spojených so zmenou manažmentu. Najmä ak sa týkajú cudzieho a nového konceptu, akým je pracovné prostredie bez dozoru. Existujú nevydarené prípady, kedy bolo umožnenie práce z domu zamestnancov úplným prepadákom. Treba sa však pozrieť aj na druhú stranu – s prácou na diaľku uspeli významné značky ako Microsoft, Amazon, Dell alebo Hilton.

Všade a vždy budú existovať správne i nesprávne spôsoby umožňovania práce z domu. Ak sú firmy ostro proti práci z dom iba preto, že sa boja, že to ich podnikaniu môže uškodiť, prichádzajú o všetky výhody, ktoré tento koncept ponúka. Pozrite sa na najčastejšie mýty o práci z domu a zistite, prečo nie sú pravdivé.

  • Mýtus 1: „Členovia môjho tímu chcú pracovať home office len preto, aby mohli pracovať z domu či z kaviarne.“

Nedá sa poprieť, že pri home office je lákavým a dôležitým faktorom rovnováha medzi pracovným a súkromným životom. Manažéri sa však mýlia ak veria tomu, že výhody virtuálnych pracovných miest majú len zamestnanci. Výhody čakajú aj zamestnávateľov. Prechodom na home office spoločnosti znížia prevádzkové náklady a zvýši sa produktivita ľudí.

 

  • Mýtus 2: „Ak nechám jedného zamestnanca pracovať z domu, všetci budú chcieť home office.“

Sprístupniť v spoločnosti home office neznamená, že musíte zaujať postoj „všetko alebo nič.“ Väčšina špičkových zamestnávateľov má v skutočnosti rôzne tímy pracovníkov, kde jedným vyhovuje práca v kancelárii a iným na diaľku.

 

  • Mýtus 3: „Moja firma by stratila dôveryhodnosť alebo prestíž, ak by nemala kancelársky priestor na stretnutia s klientmi.“

Musíte si uvedomiť, že legitimita vášho podnikania nezávisí od nábytku či kancelárie. Virtuálne podniky sa spoliehajú na zákaznícke služby a kvalitu produktov. Presne tieto veci totiž tvoria dôveryhodnosť biznisu. Dnes sa už bežne vo svete vyskytujú malé “nomádske firmy”, ktoré začínali ako malé podniky a jedného dňa sa dostali na výslnie vďaka spolupráci s globálnymi značkami. Takým príkladom je dizajnové štúdio Melewi, ktoré má na zozname klientov spoločnosti ako McDonald's, Samsung alebo Visa.

 

  • Mýtus 4: „Povýšenie získavajú tí ľudia, ktorých je v práci vidno, takže home office zamestnanci prídu o svoj kariérny rast.“

O povýšení človeka by nemalo rozhodovať , či je zamestnanec v kancelárii alebo pracuje na diaľku.  V prípade home office nie je výkon zamestnanca meraný aktivitou či prístupnosťou, ale výsledkami. Ak teda ide o povýšenie, dôležité je hodnotenie výkonnosti každého člena tímu a nie to, kto včera šéfovi priniesol najlepšiu kávu alebo kto ho pozval na obed.

 

  • Mýtus 5: „Členov svojho tímu potrebujem mať nablízku pre prípad, že by som s nimi potreboval urgentne hovoriť.“

To, že je zamestnanec vzdialený, v žiadnom prípade neznamená, že pracuje v kompletnej izolácii. Väčšina virtuálnych operačných modelov v skutočnosti napomáha angažovanosti. Vďaka správnej politike a pravidlám práce na diaľku môžu byť manažéri príjemne prekvapení, že členovia ich tímov sú dostupnejší lepšie ako keby boli v kancelárii.

 

  • Mýtus 6: „Ak budú moji zamestnanci pracovať na diaľku, rozptýli ich či už varenie obedu, deti alebo pranie špinavej bielizne. Takto svoju prácu nikdy nedokončia.“

Naozaj? Rovnako – a niekedy možno aj horšie, sú na tom aj klasické pracoviská. Fajčiarske prestávky, dlhé obedy, zarozprávanie sa s kolegami v kuchynke – toto všetko požiera neskutočne veľa času z pracovného dňa. V skutočnosti môžu mať práve ľudia pracujúci na diaľku okolo seba menej rozptýlení. A čo na to vedecké štúdie? Prichádzajú na to, že externí pracovníci sú produktívnejší než ich kolegovia v kanceláriách. Takže tých pár minút, ktoré strávi zamestnanec naplnením práčky, neznamená koniec sveta.

Viac o téme: Home office Práca z domu
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy