Vedci už vedia, čo stojí za vaším nešťastím: Nerobíte týchto 10 vecí

Zamýšľate sa niekedy, čo robí človeka šťastným? Mnohí si myslia, že k tomuto pocitu, po ktorom toľko ľudí túži, stačí tučné bankové konto, možnosť kúpiť si čokoľvek, čo sa im zažiada, mať moc či slávu. Byť finančne nezávislý určite robí život jednoduchším. Prináša ale aj viac šťastia? Vedci sa pozreli na to, čo naozaj robí ľudí šťastnými. Je to 10 jednoduchých vecí, ktoré by ste možno ani netipovali. Pozrite sa, ktoré to sú. Ak vám chýba šťastie, začnite praktizovať postupne jednu za druhou.

 
  1. Buďte vďačný
    Existuje veľa spôsobov, ako praktizovať vďačnosť. Môžete si spísať zoznam vecí, ktoré si vo svojom živote vážite alebo môžete so svojimi blízkymi zdieľať tri veci, za ktoré ste v daný deň vďačný. Nech už si vyberiete akýkoľvek spôsob, výskum ukázal, že pripomínanie si toho, čo máme, prispieva k našej pohode, dobrej nálade a pocitu šťastia. Skúste si aj vy zosumarizovať, čo všetko vás potešilo za posledné dni. Nemusí to byť pritom nič veľkolepé, zamerajte sa aj na maličkosti – napríklad na pekný slnečný deň.
  2. Cvičte. Stačí iba 7 minút denne
    ​Tvrdíte, že vy na cvičenie nemáte čas? A čo ak by vaše cvičenie trvalo iba 7 minút? Túto chvíľku určite budete viete zakomponovať do svojho nabitého programu. Cvičenie totiž výrazne napomáha k pocitu šťastia a pomáha prekonávať depresie. Výhodou je, že sa nielenže zbavíte smútkov či nepríjemných pocitov, ako bonus tiež vylepšíte svoju postavu.
  3. Nepodceňujte spánok
    Všetci vieme, že počas spánku naše telo oddychuje a naberá nové sily. Ukázalo sa však tiež, že aj spánok samotný vplýva na to, či sa cítime šťastní. Každý z nás však potrebuje na to, aby bol dobre odpočinutý, inú dĺžku spánku. Zistite, koľko hodín vyhovuje najviac vám a snažte sa dodržať svoj spánkový režim.
  4. Trávte viac času s rodinou či priateľmi
    Málo času stráveného s priateľmi či rodinou. To je jedna z piatich vecí, ktorú ľudia ľutujú na smrteľnej posteli najviac. Výskumy dokázali, že momenty strávené s nám najbližšími ľuďmi nás robia šťastnejšími. Čas strávený socializáciou totiž zvyšuje náš pocit spokojnosti - to platí dokonca aj pre introvertov.
  5. Trávte veľa času vonku
    Pobyt na čerstvom vzduchu - stačí už iba 20 minút v prípade pekného počasia, zlepší našu náladu, podporuje myslenie a zlepšuje prácu našej pamäte. Tento spôsob zvyšovania pocitu šťastia sa hodí pre všetkých, ktorí trávia väčšinu pracovného dňa zatvorení v kanceláriách.
  6. Usmievajte sa
    Vedeli ste, že usmievanie redukuje bolesť, zlepšuje náladu a dokonca aj myslenie? Úsmev je fantastický prostriedok, ktorý dokáže tiež  napraviť nepríjemnú situáciu. Predstavte si, že čakáte v nekonečnom rade pri pokladni. Ste otrávený, mrzutý a netrpezlivý. Budete však taký aj naďalej, ak sa na vás pokladník usmeje a budete k vám príjemný?
  7. Plánujte si výlety: Pomôže vám to, aj keď nakoniec nevyrazíte
    Nielen vziať si dovolenku, ale aj jej samotné plánovanie nás robí šťastnejšími. Výskum dokonca ukázal, že hľadanie a organizovanie dovolenky naštartuje náš pocit šťastia až na osem týždňov. Pre porovnanie - po vrátení sa z dovolenky do práce náš pocit šťastia opadne takmer okamžite.
  8. Meditujte
    Meditácia je najčastejšie spájaná so sústredením sa, s udržaním pozornosti a navodením stavu pokoja. Ukázalo sa však, že sa môže výrazne podieľať aj na zlepšovaní nášho pocitu šťastia. Štúdie potvrdili, že pravidelná meditácia zvyšuje úrovne našej spokojnosti.
  9. Presťahujte sa bližšie k práci
    Možno sa vám to nezdá, ale na našu spokojnosť vplýva aj to, ako dlho trvá naša cesta do práce. Ak dochádzate a pravidelne trčíte v dopravných zápach, z dlhodobého hľadiska sa tento fakt prejaví na vašej ne/spokojnosti. Zvážte preto, či sa radšej nepresťahujte bližšie k práci a neurobíte niečo pre svoje šťastie.
  10. Pomáhajte iným
    Neveríte? Údajne stačí iba 100 hodín ročne venovať pomoci iným a budete sa cítiť šťastnejší. Nemyslíme tým však darovať niekomu peniaze, stačí dobrá rada, psychická podpora, alebo len dobrý skutok niekomu neznámemu.
Viac o téme: Šťastie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: inc.com; Text: jm; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy