15 sociálnych zručností, ktoré musíte ovládať, ak chcete vychádzať s ľuďmi

Zdroj: thinkstockphotos.com

Vychádzať s ľuďmi, byť obľúbený, mať dobré vzťahy – to je snom mnohých. Že je to niečo, po čom túžite aj vy? No nejako sa vám to nedarí? Nezúfajte, dá sa to naučiť. Stačí odpozorovať majstrov v medziľudských vzťahoch a začať používať ich triky. Osvojte si týchto 15, často veľmi jednoduchých, sociálnych zručností, vďaka ktorým budete fungovať s ľuďmi perfektne.

 

 

 

  1. Udržujte očný kontakt
    Ľudia pri rozhovore potrebujú cítiť, že sú počúvaní. Ak sa však pritom vy pozeráte do telefónu, prípadne sa obzeráte, či bez záujmu sledujete okolitý svet, spôsobíte, že sa budú cítiť nepríjemne. Ak bežne pri rozhovoroch neudržiavate očný kontakt, nečudujte sa, že nie ste vyhľadávaným partnerom do dialógu.
  2. Usmievajte sa
    Nepodceňujte silu úsmevu. Je totiž skvelým prostriedkom, ako „prelomiť“ ľady a okrem toho - usmievaví ľudia sú viac obľúbenejší a sympatickejší. A presne to chcete dosiahnuť, však?
  3. Ukážte entuziazmus
    Nadšenie, ktoré z vás vychádza, je veľmi nákazlivé a priťahuje ľudí. Vyskúšajte to.
  4. Odložte svoj telefón
    A nevšímajte si ho, kým sa stretnutie neskončí. Ukážte ľuďom, s ktorými ste, že im venujete svoju pozornosť, nevyrušujte ich, pozerajte sa na nich. Táto zručnosť je veľmi jednoduchá a nepotrebujete nič špeciálne, aby ste si ju osvojili. Je však ťažšie dodržať ju, však?
  5. Podávajte ruku priateľsky
    Už podanie ruky veľa napovie o vašej osobnosti. Skúste si natrénovať správne podanie ruky. Nemalo by byť mdlé, ale ani príliš silné. Snažte sa, aby zo stisku vychádzala priateľskosť.
  6. Volajte ľudí ich menami
    Tento trik používajte predovšetkým vtedy, ak ste sa s niekým zoznámili. Používaním mena danej osoby si ho nielenže lepšie zapamätáte a možno neuveríte, no ľudia oceňujú, ak si ich meno niekto zapamätá a nenechá ho vyletieť druhým uchom von.
  7. Načúvajte
    Zastavte sa, ak sú rozhovory len o vás. Naučte sa počúvať druhú stranu.
  8. Načúvajte aktívne
    Myslíme tým naozaj druhú stranu načúvať. To znamená, že nebudete ticho, kým rozpráva, no zároveň sa snažíte vžiť do jeho rozprávania, zaujímajte sa o detaily, pýtajte sa. Využijete fakt, že veľa ľudí o sebe rado rozpráva a dobrých poslucháčov si ľahko obľúbia.
  9. Ak niekoho prerušia, vyzvite ho, aby pokračoval
    Je nepríjemné, ak človeka, ktorý rozpráva, niekto preruší. Vznikne trápny moment, kedy nevie, či sa má znovu vrátiť k téme a dokončiť ju, pretože si nie je istý, či ho vlastne ľudia počúvali. Vy buďte tým, ktorý ho vyzve k tomu, aby pokračoval. Stačí len takto málo, aby ste človeku prejavili uznanie.
  10. Ospravedlňte sa
    Ospravedlnenie nič nestojí, no z niektorých ľudí „lezie“ naozaj ťažko. Ide predsa o ego. Na to však radšej zabudnite, ak chcete, aby ste boli medzi ľuďmi obľúbený. Ak sa dokážete ospravedlniť, ukážete tým, že vám nechýba empatia a viete sa vcítiť do bolesti či sklamania iných. No čo je najdôležitejšie, nenecháte to len tak, ale snažíte sa to ospravedlnením zmieniť.
  11. Nacvičte si správny postoj tela
    To, ako vás ostatní vnímajú a ako sa k vám správajú, ovplyvňuje aj to, aký je postoj vášho tela. Mali by ste stáť rovno a chodiť vystretý. Ak sa hrbíte alebo máte zvesené ramená, pôsobíte apaticky či neprístupne. Reč tela je veľmi dôležitá v komunikácii s ľuďmi, nepodceňuje ju.
  12. Nevymýšľajte si
    Mnoho ľudí sa chce zapáčiť, chce o sebe pred ostatnými vytvoriť lepší obraz, a tak si začnú vymýšľať. Prikrášľujú a prifarbujú svoje slová a príbehy, zabúdajú však, že lož má krátke nohy. Klamári nie sú a nikdy neboli obľúbencami, myslite na to.
  13. Nesťažujte sa
    Ak si myslíte, že si niekoho získate tým, že sa mu budete pravidelne zverovať so svojimi starosťami, problémami a sťažnosťami, máme zlú správu. Myslíte si zle. Je absolútne v poriadku, ak sa potrebujete vyrozprávať z toho, čo vás trápi, ak však nie ste „bútľavou vŕbou“ pre druhú stranu, prípadne ste len chodiaca sťažnosť, obľúbeným sa nestanete.
  14. Snažte sa, aby sa nikto okolo vás necítil vylúčený
    Ak ste vo väčšej skupine a vidíte, že niekto sa nezapája, pomôžte mu pripojiť sa. Nie každý je rodený extrovert a nemusí sa cítiť komfortne v spoločnosti viacerých ľudí. Malým posmelením a podporou, ktorú pocíti, si ho však ľahko získate.
  15. Ukončite konverzáciu správne
    Ak ste sa s niekým zoznámili, je dôležité zanechať dobrý dojem. Práve ten spôsobujú posledné slová. Tento trik je skvelé využiť na dôležitých stretnutiach, napríklad na pohovoroch. Buďte originálny a vymyslite si skvelú záverečnú či rozlúčkovú vetu. Skúste povedať na konci - povedzme už spomínaného pohovoru, personalistovi: Užite si ešte zvyšok pracovného dňa“, alebo „Ďakujem za jeden z najlepších pohovoroch, aké som mohol absolvovať“. Verte, že stačí – hoci len malá, odlišnosť a zapíšete sa do pamäte ľudí.
Viac o téme: Úspech Komunikácie Sociálne zručnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy