Prestaňte si škodiť: Toto je 8 toxických návykov, ktoré vám robia zo života peklo

Zdroj: thinkstockphotos.com

Nie všetky rozhodnutia, ktoré v živote spravíme, sú tie správne. Občas robíme aj opakovane veci, ktoré nám neprospievajú, neposúvajú nás vpred, neobohacujú nás – skôr naopak. Nejako sme si zvykli, že sú našou súčasťou a nechceme s nimi skoncovať. Ak však túžite byť v živote šťastnejší, chcete napredovať, alebo jednoducho potrebujete zmenu, dá sa dosiahnuť veľmi jednoducho. Pozrite sa, ktoré návyky nám v živote najviac škodia. Robíte niektoré z nich aj vy? Čo najskôr sa s nimi rozlúčte.

  1. Neviete sa odtrhnúť od toxických vzťahov
    A to či už ide o partnerský vzťah, ale napríklad aj vzťahy v práci. Fungovať s kolegami, s ktorými nevychádzate, ktorí vás vylúčili z kolektívu, je nesmierne zaťažujúce. Tieto vzťahy nám nič nedávajú, práve naopak. Neubližujte sám sebe, odstrihnite takýchto ľudí zo svojho života. Rozlúčte sa s minulosťou. Asi to nebude ľahké, ale otvoria sa vám tak nové dvere – a možno ešte k niečomu oveľa lepšiemu.
  2. Vraciate sa do minulosti
    Čo bolo, bolo. Nie je spôsob, ako to zmeniť. Poučte sa z chýb, ktoré ste urobili a snažte sa vyvarovať týchto omylov v budúcnosti.
  3. Dovolíte, aby vám vládla lenivosť
    Niekedy nad nami víťazí lenivosť. Chystáte sa začať cvičiť, ale vždy si nájdete výhovorku, prečo dnes nie? Neznášate svoju prácu, no výpoveď ešte dnes nepodáte, pretože chcete počkať, či sa náhodou situácia nezmení? Prestaňte hľadať dôvody, prečo nie. Nedovoľte lenivosti alebo obavám, aby vás odďaľovali od vášho cieľa.
  4. Pretvarujete sa
    Nie, nie je možné mať rád každého a nie je ani možné, aby mali všetci radi vás. Akceptujte to. S niektorými ľuďmi budete vychádzať a s niektorými jednoducho nie. Nesnažte sa za každú cenu prispôsobovať a potláčať samého seba – stále sa nájde veľa ľudí, ktorí vás budú mať radi takého, aký ste.
  5. Nič si neodpustíte
    Chcete fungovať každý deň na 110%? Neodpustíte si žiaden prešľap či omyl? Nebuďte na seba príliš tvrdý, naučte sa byť k sebe zhovievavejší. Niekedy sa nám jednoducho nedarí, nie je to však dôvod, aby sme sa na seba hnevali či obviňovali sa.
  6. Žijete na dlh
    Zakrývajte sa len takou perinou, na akú máte. Získať hneď to, po čom túžime, je lákavé. Náš pocit šťastia ale nezávisí od toho, koľko toho vlastníme a čo nové si kúpime.
  7. Nespíte toľko, koľko by ste mali
    Ak si myslíte, že spánok je zbytočný luxus alebo len strata času, mýlite sa. Zabezpečiť telu dostatočný odpočinok a relax je základ – a najlepšie si oddýchneme práve počas spánku. Ak sme dostatočne oddýchnutý, vieme plnohodnotne fungovať, byť produktívny a ľahšie dosahovať ciele, ktoré sme si stanovili.
  8. Dovoľujete strachu, aby vás požieral
    Svet nie je strašidelné miesto, čokoľvek, čoho sa bojíte, je len vo vašej mysli. Osloboďte sa od zbytočných obáv, nevyhýbajte sa ľuďom zo strachu, že vám môžu ublížiť. Nedovoľte strachu, aby vás paralyzoval. Naberte odvahu a pustite sa do vecí, ktoré vás možno trochu desia, naučte sa prekonávať svoje limity, vyjdite zo svojej komfortnej zóny. Zmena, ktorú zažijete, vás prekvapí.
Viac o téme: Zdravie Škodlivé návyky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: lifehack.org; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy