Choroby nastupujú: Ako sa nenechať nakaziť v práci od kolegov?

Nástup chladného, upršaného počasia je často spúšťačom chorôb. Náhly prechod z príjemných teplôt do tých nižších sa u mnohých prejaví: začínajú smrkať, kýchať, kašľať, cítia, že na nich niečo „lezie“. Určite sa aj vy snažíte vyhnúť chorobe, ako sa len dá. Sú však prípady, kedy sa vám to - aj napriek vašej snahe, nepodarí a ochoriete priamo v práci – nakazí vás totiž kolega. Ako nechytiť nádchu či chrípku od chorého kolegu? Inšpirujte sa týmito 4 tipmi.

 

 

  1. Doplňte prísun vitamínov
    Práve v období, kedy sa choroby rozširujú, je dôležité posilniť svoj imunitný systém. Na jeho obranu by ste mali myslieť síce už skôr – ešte predtým, než choroby vypuknú, nezaškodí však, ak preventívne posilníte svoju obranyschopnosť. Nemusí to byť len vo forme tabletiek z lekárne, postačí aj zvýšenie prísunu ovocia a zeleniny.
  2. Umývajte si ruky pred jedlom či pred tým, ako sa dotknete očí, nosa či úst
    Ak cestujete verejnou dopravou, dôkladné umývanie rúk je základ. To však platí aj v prípade, ak máte v práci pokašliavajúceho či posmrkávajúceho kolegu. Pred akýmkoľvek jedlom si dôkladne umyte ruky, predovšetkým ak sa dotýkate vecí či zariadení, s ktorými predtým pracoval váš kolega. Takisto si dajte pozor aj na to, aby sa vašej tváre dotýkali čistými, umytými rukami.
  3. Čistite kľučky, počítač, klávesnicu a vaše pracovné nástroje pravidelne
    Možno vám to príde vtipné a prehnané, ale zvýšená hygiena v tomto období nezaškodí. Použitie špeciálneho prostriedku výrazne zníži počet baktérií. Predstavte si totiž, s čím všetkým prichádzate do kontaktu a čoho všetkého sa dotýkate: tlačidlo vo výťahu, kľučky dverí, vodovodné batérie, vypínače... Baktérie z nich sa tak ľahko dostanú aj na vaše pracovné nástroje, čistite ich preto pravidelne.
  4. Trvajte na tom, aby chorý kolega nechodil do práce
    Samozrejme, nemôžete nikomu rozkázať, aby ostal doma. Každý z nás by však mal mať v sebe istú dávku slušnosti a tolerancie k iným – a teda počas choroby nechodiť medzi ľudí, nešíriť ju, ale liečiť doma. Sú však aj takí kolegovia, ktorým to jednoducho „nedochádza“. Ak vidíte, že je váš kolega chorý, spýtajte sa ho, či by radšej nešiel navštíviť lekára a nechcel chorobu vyležať. Alebo mu aspoň odporučte, aby si zobral prácu z domu (ak to povaha jeho práce umožňuje).
Viac o téme: Domu Práca Chrípka Choroba Kolega Nádcha Office Z PN Práci Home
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Text: es; Foto: pixabay.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy