Zarábate málo? Takto si vydupete vyšší plat

Hoci existuje mnoho rozličných odmien za prácu – ako napríklad spokojnosť s odvedenou prácou, pochvala či povýšenie, veľmi dôležitou kompenzáciou je aj výška platu. Ak totiž zarábate málo, je to niečo, čo sa vám „dostane pod kožu“, nehľadiac na to, ako nízka mzda ovplyvňuje váš život. Máte pocit, že na trhu práce v oblasti platov zaostávate? Vaša situácia nie je beznádejná. Existuje totiž niekoľko spôsobov, ako môžete vašu platovú situáciu zlepšiť – zvážte niektoré z týchto odporúčaní.

 

  1. Najprv si zistite, koľko by ste mali zarábať
    Každý by chcel zarábať minimálne 2 000 eur, nie je to však možné v každom zamestnaní. Skôr, ako si vypýtate vyšší plat, by ste mali vedieť, koľko si vlastne vypýtať. Zistite si, aký je priemerný plat na vašej pozícii. Dnes to už dokážete zistiť veľmi rýchlo a nemusíte ani vyzvedať od kolegu. Na internete nájdete množstvo prieskumov o slovenských mzdách. Overte si, či máte šancu dostať čiastku, o akej snívate, alebo sú vaše požiadavky nereálne.
  2. Nebojte sa zmeniť kariéru
    V dnešnom tak rýchlo sa meniacom svete to už len málokde funguje tak, že postupovaním po kariérnom rebríčku dosiahnete zvýšenie platu. V súčasnosti je bežné zmeniť povolanie – dokonca aj presedlanie do úplne inej oblasti, vďaka čomu si človek dokáže finančne značne polepšiť. Zotrvávate na mieste, kde vás neplatia dostatočne? Naberte odvahu a spravte si prieskum, na koľko by vás ocenili v iných spoločnostiach. Ak niektorý z pohovoroch vyjde, neváhajte a zmeňte prácu.
  3. Nezáleží na tom, čo robíte, musíte vyjednávať
    Vedeli ste, že 75% ľudí, ktorí požiadali o zvýšenie platu, nakoniec dostali vyššiu mzdu? Nebojte sa a začnite so svojím zamestnávateľom vyjednávať o lepšom plate. Užitočné rady, ako na to, sme pre vás spísali tu.
  4. Pozerajte sa do budúcnosti, nie do minulosti
    Niektorí zamestnávatelia sa snažia už pri nástupe nového zamestnanca zistiť, aký mal na predchádzajúcej pozícii plat. Od neho potom chcú odvíjať výšku mzdy. Ak ste však boli doteraz nezaplatený, chcete to zmeniť  – preto, ak môžete, snažte sa informáciu o vašom plate v predchádzajúcom zamestnaní zamlčať. Zabudnite na to, čo bolo a koľko ste zarábali – zistite si, aký je priemerný plat na vašej pozícii, či táto suma pokryje váš životný štandard a toľko si aj vypýtajte.
Viac o téme: Platy Plat Mzda Mzdy Zárobky Vyšší Mať Málo Ako Zarábate Zarábam
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: payscale; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy