Ľudia v týchto povolaniach sa dožívajú najvyššieho veku: Patrí medzi ne aj to vaše?

Chcete žiť večne? V tom prípade by ste asi mali zmeniť vaše povolanie. Nie všetky zamestnania sú totiž rovnocenné, čo sa týka platového ohodnotenia, prestíže, ale napríklad aj prísľubu dlhovekosti. Pozrite si, pri ktorých povolaniach bolo vedecky preukázané, že ľudia, ktorí ich vykonávajú, sa dožívajú vyššieho veku. Ak sa nakoniec rozhodnete zmeniť džob na niektorý z tohto zoznamu, nezabudnite si odložiť na dôchodok peknú sumu peňazí – na chrbát si totiž pripíšete oveľa viac krížikov než ostatní ľudia.

 

  1. Požiarnik
    Prekvapuje vás, že sa v zozname povolaní, v ktorých sa ľudia dožívajú najvyššieho veku, objavil požiarnik? Áno, toto zamestnanie je zaradené zároveň aj medzi jedno z najnebezpečnejších. Štatistiky však ukazujú, že na 100 tisíc požiarnikov pripadá 2,5 úmrtia. To je dokonca o jedno celé percento menej ako je štatistika smrti bežných amerických robotníkov. Požiarnici sa dožívajú vysokého veku, mnohí z nich často presiahnu aj 79 rokov. Slušné číslo, však?
  2. Účtovník
    Podľa nedávnej britskej štúdie sa účtovníci a pracovníci na podobných kancelárskych pozíciách dožívajú – v porovnaní  s ostatnými ľuďmi, skutočne vysokého veku. Ukázalo sa, že účtovníci oproti robotníkom či upratovačkám žijú v priemere až o osem rokov dlhšie.
  3. Povolania, v ktorých veľa chodíte
    Ak pracujete ako turistický sprievodca, môžete si vydýchnuť. Ak však pracujete za stolom v kancelárii, zbystrite pozornosť. Výsledky istej štúdie priniesli strašidelné zistenia: ženy, ktoré denne sedia viac ako 6 hodín, majú o 40% väčšiu pravdepodobnosť úmrtia než ženy, ktoré sedia iba tri hodiny denne. U mužov bola táto šanca o 20% vyššia. Horšie však je, že škody na tele spôsobené dlhodobým sedením sa nedajú odstrániť.
  4. Lekár
    Z fyzického, psychického, ale aj finančného hľadiska dosahujú lekári najvyššie skóre spokojnosti. Aspoň tak dopadli v hodnotení lekári v Spojených štátoch. Jedným z dôvodov je ich pohľad na svoju prácu. Lekári, ale aj zdravotníci hovoria, že ich práca spočíva v pomáhaní iným, vďaka čomu dosahujú vysokú stupeň satisfakcie a spokojnosti so svojím zamestnaním. Tento pocit potom výrazne a hlavne pozitívne vplýva na myseľ, ale aj telo – čo sa odrazí aj na veku dožitia.
  5. Farmár
    Zoznam povolaní uzatvára povolanie farmára. Ukázalo sa totiž, že činnosti, ktoré v rámci svojho zamestnania vykonáva, sú veľmi prospešné. Hoci sa to možno na prvý pohľad nezdá, táto práca zahŕňa cvičenie, ktoré  priaznivo na dlhovekosť človeka. Farmár zároveň trávi veľa času v prírode, na čerstvom vzduchu, čo pozitívne vplýva aj na jeho zdravotný stav.
Viac o téme: Práca Dlhovekosť Povolania Zamestnania Veku Najvyššieho Dožívajú Dožiť Povolaniach
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: wisebread.com; Text: es; Foto: Thinkstockphotos

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy