Nebojte sa kritiky v práci: Naučte sa, ako ju zvládnuť!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Dokončili ste veľký projekt v práci, odovzdali ste vypracované zadanie šéfovi a ako spätnú väzbu ste dostali poriadnu dávku kritiky, na čom všetkom ešte musíte zapracovať a čo ešte musíte vylepšiť? Nenechajte sa odradiť, konštruktívna kritika je kľúčová v každej práci. Naučte sa, ako prijať a akceptovať kritiku, nenechať sa ňou ovplyvniť a robiť si svoju prácu dobre.

 

 

 

 

  1. Prijmite, že nie ste dokonalý.
    Ak si myslíte, že každú úlohu zvládnete ľavou zadnou a nič zlé sa nemôže stať, mýlite sa. Naučte sa, že aj vy môžete urobiť chybu – naučte sa pokore.
  2. Skontrolujte si svoju prácu dvakrát.
    Keď dokončíte úlohu, pred tým, ako ju odošlete zadávateľovi, si ju poriadne a dôkladne skontrolujte. Vďaka tomu sa vyhnete hlúpym chybám a omylom z nepozornosti.
  3. Neberte to osobne.
    Ak kolega kritizuje vašu prácu, pripomeňte si, že to neznamená, že vás nemá rád, ide výhradne o pracovné záležitosti.
  4. Počúvajte pozorne.
    Ak budete ignorovať kritiku, stane sa to, že budete opakovať rovnaké chyby a tým dáte podnet šéfovi alebo kolegovi, aby v tom pokračovali. Počúvajte, čo vám je vyčítané a pracujte na tom, aby ste to napravili.
  5. Zistite, čo si môžete z kritiky odniesť.
    Namiesto pocitov hnevu, uzavretia sa či urazeného ega si radšej opakujte otázku: „Čo sa môžem naučiť z toho, čo mi bolo vytknuté?“
  6. Súhlaste aspoň s časťou toho, čo vám vyčítajú.
    Ak sme kritizovaní, väčšina z nás sa zamiera na fakt, že sme dostali negatívnu spätnú väzbu. Namiesto toho, aby sme sa zamysleli, či kritika nezachytáva – aspoň čiastočne, pravdu. Skúste byť objektívny - súhlaste aspoň s časťou toho, čo vám bolo vytknuté a zamyslite sa nad tým, ako tento problém vyriešiť.
  7. Analyzujte a vyhodnoťte to, čo vám bolo povedané.
    Po vypočutí si kritiky každý z nás potrebuje čas, aby mohol informácie spracovať. Je vám vyčítané niečo opakovane? Poučte sa z danej situácie a snažte sa, aby sa neopakovala.
  8. Nedržte v sebe zlosť a nenávisť.
    Byť nahnevaný alebo nenávistný z toho, že ste v práci boli za niečo kritizovaný, môže výrazne ovplyvniť to, ako budete pracovať ďalej. Nesústreďte sa na negatívnu spätnú väzbu, zamerajte sa na to, aby ste ďalšiu úlohu urobili najlepšie, ako viete.
  9. Pamätajte, že všetko sa deje z nejakého dôvodu.
    Ak k vám niektorý z kolegov nie je príjemný alebo vás šéf označil za najhoršieho zamestnanca mesiaca, neznamená to nič zlé. Myslite na to, že nič netrvá večne –ani to zlé či nepríjemné. Ak budete tvrdo pracovať a zostanete trpezlivý, do vášho života začnú prichádzať dobré veci.  
  10. Zmeňte vzduch.
    Ak vami lomcuje zlosť, že vás kolega kritizovala, povedzte mu to. Nenechajte, aby medzi vami pretrvávali skryté negatívne emócie – tie totiž budú nepriaznivo vplývať na váš vzťah. Vysvetlite mu, prečo sa hneváte a
  11. Akceptujte, že ostatní môžu vidieť veci inak ako vy.
    S kritikou k vašej práci nemusíte súhlasiť, ostatní však môžu vidieť to, čo ste si vy nevšimli. Skúste si priznať, že ostatní okolo vás môžu mať v niečom pravdu.
  12. Zostaňte šťastný, nech vám bolo vytknuté čokoľvek a nenechajte sa kritikou zlomiť.
Viac o téme: Práca Kritika Kritizovaný Ako Kritizovať Práci Zvládnuť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: wikihow.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy