5 návykov, ktoré naštartujú vašu kariéru

Je veľmi dôležité nezostať v kariérnom živote na jednom mieste. Napredovanie v kariére neprináša len uspokojenie, rozširuje okruh vašich príležitostí a robí z vás dôležitého zamestnanca v spoločnosti, pre ktorú pracujete. Väčšina ľudí nezíska povýšenie tak rýchlo, ako by chceli. Chýba im totiž týchto 5 návykov, ktoré dokážu naštartovať kariéru. Naučiť sa ich je jednoduché, vyskúšajte to aj vy!

 

 

  1. Naučte sa povedať „ďakujem“
    Prežitie v korporátnom prostredí si vyžaduje veľa úsilia. Musíte si však uvedomiť, že v ňom nedokážete urobiť nič sám – vždy budete od niekoho závisieť. Budete potrebovať podporu a pomoc od vašich kolegov, preto je dôležité budovať si s nimi dobré vzťahy. Vďaka nim vám totiž budú ochotne pomáhať. Naučte sa preto povedať „ďakujem“ – a to nielen slovami. Staňte sa tiež osobou, ktorá je pripravená pomôcť kdekoľvek je to potrebné. Tým vo firme ukážete, že sa viete stotožniť s vedúcou pozíciou, stať sa lídrom.
  2. Naučte sa počúvať
    Vedieť počúvať je dôležité v akejkoľvek oblasti pracujete. Avšak iba niektorí z nás to vedia. Pre väčšinu ľudí je počúvanie nechať dokončiť rozprávať iných a potom sa vyjadriť. Skutočné počúvanie však znamená, že sa chcete priblížiť tomu, čo vám druhá strana hovorí a jeho názor beriete ako formu novej perspektívy. Ak sa naučíte počúvať, budete tiež vedieť lepšie riešiť vzniknuté problémy a konflikty na pracovisku.
  3. Nastavte si svoje osobné kariérne ciele a sledujte, ako sa vám ich darí plniť
    Je dôležité vedieť, k čomu smerujete, čo chcete dosiahnuť a čím sa chcete stať. Rovnako dobré, ale aj nutné, je sledovať si, či sa vám darí napĺňať svoje ciele. Zistili ste, že stagnujete a neviete sa pohnúť ďalej? Odhaľte príčinu, prečo je to tak a odstráňte všetky prekážky, ktoré vám bránia dosiahnuť to, čo po čom vo vašom kariérnom živote túžite. Je to nedostatok pracovných skúseností? Chýbajúca znalosť? Toto všetko viete napraviť – hľadajte cesty, ako získať prax, to, čo neviete, si doštudujte alebo sa naučte na kurze.
  4. Staňte sa majstrom v organizovaní svojho času
    Všetci máme toho v práci naozaj veľa: musíme stihnúť urobiť milión vecí naraz. Za to sme totiž platení. Je však dobré vedieť, že ak chcete byť v práci úspešný, musíte si svoje povinnosti rozvrhnúť a naplánovať. Ak nestíhate odovzdávať úlohy načas, alebo ak sedíte v práci do neskorého večera, pretože nestíhate, problém môže byť niekde inde: v zlom časovom manažmente. Naučte si stanoviť si priority a vyhnite sa aktivitám, ktoré vás odpútavajú od práce – napríklad neustále kontrolovanie e-mailov či sociálne siete.
  5. Zlepšite svoje komunikačné schopnosti
    Jeden z najväčších problémov vo firmách je zlá komunikácia medzi vedením  a zamestnancami. Nejasné očakávania vedú k nedorozumeniam a zbytočným problémom. Riešením je naučiť sa komunikovať. Uistite sa a potvrďte si, čo je vašou úlohou na pracovisku robiť, zistite tiež, čo od vás očakáva váš šéf. Zjednoťte jeho a vaše predstavy a vyhnete sa tak vysvetľovaniu a objasňovaniu zbytočných nedorozumení. 

Prečítajte si tiež: Chcete, aby vás v práci mali radi? Prestaňte robiť tieto veci!​


  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: carreeraddict; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy