Toto Slováci v práci nestrpia: Čo nám prekáža viac ako nízky plat?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Aj vy by ste dali ruku do ohňa za to, že Slovákom bude najviac v práci prekážať nízky plat? Hoci sa naň sťažujeme najčastejšie, viac nám záleží na niečom úplne inom. Nedávny prieskum medzi čitateľmi portálu Karierainfo.sk ukázal, že Slováci si v práci viac ako plat cenia dobré vzťahy.

V ankete, v ktorej sme zisťovali, z akého dôvodu by ľudia dali v práci výpoveď, si mohli respondenti vybrať jednu z desiatich odpovedí. Práve možnosť Zlé vzťahy na pracovisku skončila na prvom mieste, ako hlavný dôvod odchodu z práce si ju zvolilo až 39% opýtaných. Nízky plat skončil až na druhom mieste. Z opýtaných si túto možnosť zvolilo 31% respondentov.

Z ankety tiež vyplynulo, že pre Slovákov je dôležité mať dobrého nadriadeného. Možnosť Zlý šéf totiž uviedlo ako dôvod na výpoveď až 11% opýtaných. Štvrtú priečku obsadili zhodne s piatimi percentami dôvody  Prehliadanie mojej usilovnosti, Neumožnenie kariérneho rozvoja a Príliš veľa práce.

Výsledky ankety tiež ukázali, že opýtaným najmenej prekáža, ak nedostanú povýšenie, ak s nimi firma slabo komunikuje alebo ak im neumožní ďalšie vzdelávanie. Takisto len veľmi málo respondentom záležalo na dôvere voči firme. Všetky uvedené dôvody si zvolilo iba 1% opýtaných. 

Toto Slováci v práci Galéria fotiek (3)

Nechceme tráviť čas s ľuďmi, s ktorými si nerozumieme

Je prirodzené, že keďže v práci trávime veľmi veľa času, chceme ho prežiť v príjemnej atmosfére. Nezhody, konflikty, ohováranie, napäté vzťahy s kolegami či so šéfom neprispievajú k našej pohode. Nie je preto prekvapením, že sa radšej rozhodneme dať výpoveď, ako byť nešťastní a psychicky trpieť.

Ukazuje sa tiež, že mnoho ľudí je ochotných pracovať aj za nižšiu mzdu, ak na oplátku dostanú od zamestnávateľa "benefit" v podobe dobrých kolegov a priateľskej atmosféry vo firme. 

Čo si o výsledku ankety myslíte vy? 

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy