Aké sú vaše silné stránky? Nebojte sa tejto otázky na pohovore, takto odpovedzte!

Ak by ste mali vymenovať vaše tri silné stránky, čo by ste o sebe povedali? Toto je bežná a obľúbená otázka mnohých personalistov, s ktorou ste sa určite už aj vy stretli na pohovore. Aká je však správna odpoveď? A ako vlastne zistiť, v čom sme naozaj dobrí? Nechajte si poradiť od samotných personalistov!

V prvom rade platí, že univerzálna odpoveď na túto otázku neexistuje. „Vymenovanie silných stránok treba zvažovať vzhľadom na konkrétnu pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Ak ide napríklad o pozíciu obchodníka, je vhodné vyzdvihnúť flexibilitu, nakoľko takáto pozícia zväčša vyžaduje cestovanie a ochotu prispôsobiť sa časovo potenciálnym zákazníkom. Naopak, ak ide o pozíciu v oblasti administratívy, flexibilita nebude kľúčový faktor, ktorý by personalistu presvedčil o tom, že ste vhodným uchádzačom,“ vysvetľuje Martina Pfundtnerová z personálno-poradenskej spoločnosti Synergie.

Nekopírujte rady z internetu, objavte svoje vlastné silné stránky

„Pri pohovore majú kandidáti problém hovoriť o svojich slabých stránkach. Čo je však prekvapivé, ešte väčší problém im robí určiť svoju silnú stránku. Uchádzači nepoznajú svoje prednosti, vôbec sa  nad nimi nezamýšľajú,“ hovorí Ľubomír Dranga z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling.

Mnohí preto hľadajú inšpiráciu prostredníctvom internetu, na ktorom možno nájsť množstvo článkov venujúcich sa tejto téme. Určite ste aj vy počas prípravy na pohovor narazili  na desiatky odporúčaní, ako odpovedať na otázku o vašich prednostiach. Dajte si však pozor, aby ste si z článku „nepožičali“ určitú vlastnosť, ktorú nebudete vedieť potvrdiť. „Napísať, či mnohokrát len prepísať si do životopisu svoje silné stránky je jedna vec. Druhou je vedieť, prečo tú-ktorú vlastnosť považujete za silnú stránku a ideálne vedieť odpovedať na konkrétne príklady,“ upozorňuje Ján Svrček z RTVS.

Rady a tipy z článkov môžu fungovať ako inšpirácia, u personalistu však môžete uspieť práve originálnou a netradičnou odpoveďou na túto otázku. Vlastnosti ako zodpovednosť, silné organizačné schopnosti či dobré komunikačné schopnosti si totiž pripisuje takmer každý uchádzač. „Na pohovore skôr zabodujete úprimnosťou a bezprostrednosťou ako naučenými odpoveďami z internetu,“ potvrdzuje Pfundtnerová.

Aké sú vaše silné Galéria fotiek (2)

Ako zistiť, v čom som naozaj dobrý?

Silné stránky sú u každého individuálne, preto je dôležité spoznať seba samého a svoje vlastnosti. „Poznať svoje silné stránky je dobré nielen preto, aby uchádzači mohli odpovedať na pohovore, ale tiež aj preto, aby vedeli, akú prácu si vlastne majú hľadať - aby svoje silné stránky dostatočne využili,“ vysvetľuje Dranga. 

Najúčinnejším spôsobom, ako zistiť, v čom sme naozaj dobrí, je sadnúť si a spísať to, čo na sebe vnímame ako pozitívnu vlastnosť. Pfundtnerová odporúča :„Zamyslite sa nad úspechmi, ktoré ste v práci dosiahli a zodpovedajte si na otázky: vďaka čomu sa mi podarilo tento úspech dosiahnuť? Čo som urobil nad rámec očakávaní? Aká vlastnosť sa pri dosahovaní cieľa vo mne prebudila?“ To by vám malo pomôcť identifikovať vaše prednosti.

Svrček tiež odporúča predstaviť si konkrétne pracovné situácie: „Aká v nich bola vaša úloha, čo ste urobili/neurobili,  k akému výsledku spolupráca viedla, respektíve čo by ste dnes urobili inak?“

Poraďte sa aj so svojím okolím

Personalisti sa zhodujú, že ak si naozaj neviete rady s určením svojich najsilnejších vlastností, vhodným „zrkadlom“ môže byť vaše okolie. „Opýtajte sa ľudí okolo seba, aké sú podľa nich vaše silné stránky, zistite, ako vás vnímajú. Vy totiž môžete považovať za normálne, že napríklad sedíte nad úlohou aj do neskorých nočných hodín, kým ju nedokončíte, alebo že ste za každú cenu vždy presný, prípadne vás nezdar neodradí, ale motivuje,“ hovorí Dranga. 

Súhlasí aj Pfundtnerová: „Nebojte sa vypýtať si aj od kolegov spätnú väzbu na vašu spoluprácu. Rozprávajte sa pravidelne so svojím manažérom o oblastiach, ktoré si na vás cení. Môže sa stať, že vám o vás povedia veci, ktoré ste si sami neuvedomovali.“

Ako ste na tom vy? Vedeli by ste vymenovať vaše tri najsilnejšie stránky? 

Viac o téme: Práca Pohovor Silné Otázky Prednosti Stránky Personalista
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy