Nenechajte sa v práci stresovať: Týchto 5 vecí vás dostane do pohody

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Občas sa stane každému, že v práci zažíva stresujúce chvíle. Je to normálne. Nedovoľte však stresu, aby sa vo vašom živote zabýval na dlhšie. Ak máte v práci stresujúce obdobie, snažte sa proti nemu bojovať a úspešne ho prekonať. Ako na to? Postačí sa držať týchto 5 vecí!

 

 

 

 

  1. Jedlo
     Ak práve prechádzate stresujúcim obdobím, mali by ste jesť správne. Zabudnite na diéty, ktoré môžu spôsobiť tráviace problémy či bolesti hlavy. Už vaše raňajky by mali byť zdravé a plné vitamínov: doprajte si prísun ovocia a zeleniny. Ak sa počas dňa dostanete do vypätej situácie a viete, že čokoláda pomôže, pokojne si dajte zopár kociek.
  2. Hudba
    Ďalším z vynikajúcich odbúravačov stresu je hudba. Ak aj máte vynikajúci hudobný vkus, neotravujte ním kolegov okolo vás. Možno máte to šťastie, že máte v práci povolené slúchadlá – ak áno, využite ich vždy, keď potrebujete. Výskumy ukázali, že počúvanie hudby počas prežívania negatívnych emócií výrazne napomáha k ich prekonaniu. Ak už budete mať dosť kancelárskeho ruchu, jednoducho si pustite svoju obľúbenú muziku a zlepšite si náladu.
  3. Cvičenie
    Nie, nemusíte robiť zhyby na lavičke či zabehnúť polmaratón. Ak máte obzvlášť stresujúci deň, skúste ísť na chvíľku na čerstvý vzduch a doprajte si krátku prechádzku. Napríklad v rámci obedovej prestávky. Ak to vaša práca neumožňuje, uvoľnite nahromadený stres po príchode z nej – choďte si zabehať, zacvičiť do posilňovne alebo sa len poprechádzať.
  4. Meditácia
    Nemusíte sedieť s prekríženými nohami ako na joge. Stačí si nájsť pokojné miesto, zavrieť oči a užívať si ticho. Snažte sa vyčistiť si hlavu od všetkých starostí, úloh a nepríjemných situácií. Nie každý si, samozrejme, môže dovoliť meditovať na pracovisku, nezabudnite však na takúto vnútornú psychickú očistu aspoň doma, po príchode z práce.
  5. Zdriemnutie
    Viete si predstaviť, ako požiadate vášho šéfa o 15-minútové zdriemnutie? Pravdepodobne tušíte, čo by vám na takúto požiadavku odpovedal. A hoci je párminutový poobedňajší spánok zamestnancov pre mnohé slovenské firmy absolútne nepredstaviteľný, zamestnávatelia si neuvedomujú, čo tým strácajú. Je prirodzené, že nedokážeme byť plne sústredení počas celých ôsmich - a často aj viac, hodinách v práci. Ak by sme si ale dopriali zdriemnutie aspoň na 15 minút, načerpali by sme novú energiu, motiváciu a chuť do práce.
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter.com; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy