Výskum potvrdil: Ak by sme poznali kolegov plat, pracovali by sme lepšie!

Koľko si myslíte, že zarába váš kolega? Pravdepodobne ani len netušíte. Rozprávať sa o platoch je v našej spoločnosti ešte stále považované za tabu. Výška mzdy je naša súkromná vec a nikoho nemá zaujímať. Vedci však pred nedávnom zistili, že utajovanie platov vo firmách môže znížiť výkonnosť zamestnanca. Ak by boli totiž platy známe, väčšinu ľudí by motivovali k vyššiemu úsiliu a pracovnému nasadeniu. Ako je to možné?

Štúdia vedcov skúmala vzorku 280 respondentov, ktorých tvorili študenti bakalárskeho stupňa. Každý respondent získal základný plat, ak dokončil tri kolá počítačovej hry. Na základe svojho úsilia a snaženia mohol získať tiež dodatočné bonusy.

Študenti boli rozdelení na skupiny po štyroch ľuďoch, každý z nich však hral hru individuálne. Členom niektorých skupín bolo dovolené navzájom komunikovať počas prestávok medzi jednotlivými kolami. Vo vybraných skupinách však bola otázka platu tajomstvom, členovia teda mali zakázané hovoriť o čomkoľvek, čo súviselo so mzdou. Výskum ukázal, že práve v týchto skupinách bola miera výkonnosti veľmi nízka.


Prečítajte si tiež: Pracujete viac alebo máte menší plat ako vaši kolegovia? Zamestnávateľ má na to právo​


Iná štúdia, založená na vzorke 2000 respondentov, dokonca zistila, že otvorený rozhovor o platoch zlepšuje výkonnosť zamestnancov. Prvá skupina účastníkov výskumu mala dokončiť úlohu po tom, ako videla svoj plat a plat ostatných respondentov. Druhá časť respondentov pri plnení úlohy videla len svoj plat.

Ako to dopadlo? Skupina účastníkov, ktorá videla platy ostatných, bola oveľa efektívnejšia a výkonnejšia. David Burkus, autor publikácií, v ktorých sa zaoberá témou transparentných platov v spoločnostiach, vysvetľuje: „Keď ľudia vedia, na akej platovej priečke sa nachádzajú a čo je potrebné, aby sa posunuli vyššie, sú viac motivovaní pracovať na zlepšovaní svojej výkonnosti. A to je výhoda ako zamestnanca samotného, tak aj pre jeho zamestnávateľa.“

Čo si o tom myslíte vy? Ovplyvnila by vaše pracovné nasadenie informácia, ak by ste vedeli o plate vášho kolegu? Napíšte nám na opraci@karierainfo.sk.

Viac o téme: Kolega Plat Mzda Páska Výplata Výplatná
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Independent; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy