8 vecí, ktoré vás naučí prvé zamestnanie

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Po absolvovaní desiatok pohovorov je telefonát s oznámením, že ste získali novú prácu nezabudnuteľným zážitkom a v mnohých prípadoch aj dôvodom na oslavu. Prvé zamestnanie je veľkou školou, prečítajte si zoznam vecí, ktoré by ste sa v ňom mali naučiť a v ďalšom kariérnom živote určite zúročiť.

Prvá práca nie je pre každého prechádzka ružovou záhradou, no nadobudnuté skúsenosti sú cenné a môžeme z nich čerpať počas celého kariérneho života. Na internetovom fóre Quora sa do diskusie o veciach, ktoré by sme sa mali naučiť v prvom zamestnaní zapojilo viacero diskutérov, aby sa podelili o svoje názory. Prinášame vám niekoľko z nich.

 

1. Postoj je dôležitejší ako výsledok. Ukážte, že patríte do skupiny zamestnancov, ktorí sú orientovaní na hľadanie riešení s pozitívnym pohľadom na vec.

 

2. Venujte pozornosť drobnostiam. Ak prirodzene nedbáte na každý detail, pracujte na sebe. Všetko, čo urobíte, si po sebe dvakrát skontrolujte, ukážete tak svoju precíznosť a zmysel pre detail.

 

3. Naučte sa manažovať svojho manažéra. Uľahčite mu život, neprichádzajte za ním s problémami, ale s návrhmi riešení.

 

4. Hľadajte nové spôsoby vzdelávania. Nasávanie nových informácií a poznatkov nás posúva vpred a pomáha nám kariérne rásť. Učiť sa nové veci súvisiace s vaším zamestnaním môžete aj mimo pracovnej doby. Samozrejme, dôležité je, aby vás práca bavila a a hľadanie nových informácií bolo pre vás príjemnou činnosťou.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

5. Držte sa zásad slušnosti. Nie nadarmo sa slovíčka „prosím“ a „ďakujem“ označujú ako čarovné. Tí, ktorí sú k svojim kolegom a nadriadeným milí, majú s nimi lepšie vzťahy.

 

6. Nie vždy idú veci ako po masle, ale držte sa zásady, že nič nie je nemožné. Veci sa zo začiatku javia ako nerealizovateľné, no neskôr sa objavia riešenia. Úlohu si často stačí len rozmeniť na drobné a riešiť postupne a systematicky jej časti.

 

7. Poznajte svoju úlohu na pracovisku a rozvíjajte sa v nej. Stanete sa tak odborníkom vo svojom poli pôsobnosti a kolegovia a nadriadení to ocenia.

 

8. Nenechajte sa odradiť problémami. Chápte ich ako dôvod, prečo máte prácu. Do zamestnania vás predsa prijali preto, aby ste riešili problémy. Buďte sústredení, pozitívne naladení a prichádzajte s hodnotnými riešeniami.  

Viac o téme: Prvé Práca Zamestnanie Skúsenosti Naučiť sa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: mifi; Zdroj: businessinsider.com; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy