Týchto 5 zvláštnych vecí robia firmy svojim zamestnancom bežne: A majú na to právo!

Zdá sa vám občas, že váš šéf na niektoré veci nemá právo, prípadne sa vám jeho konanie niekedy nezdá správne? Pri niektorých situáciách má ale váš zamestnávateľ plné právo robiť to, čo robí. Ktoré z vecí, ktoré sa dejú možno aj vo vašej firme, musíte jednoducho tolerovať?

 

 

 

 

  1. Umiestnenie kamier v kancelárii
    Umiestnenie kamier na pracovisku zamestnávatelia najčastejšie zdôvodňujú tým, že si tak chránia svoj majetok. Pozor, firma si však nemôže sledovať hocičo a hocikde. V tomto prípade musia byť dodržané aj práva zamestnanca. Podrobnejšie sme sa tejto téme venovali v tomto článku.
  2. Telefonická kontrola, či ste naozaj chorý
    Ak je váš zamestnávateľ podozrievavý, nezostáva vám nič iné, iba zdvihnúť zvoniaci telefón a potrápiť si pri angíne, bolestiach či únave hlasivky potvrdením, že ste naozaj chorý a naozaj nemôžete prísť do práce.
  3. Kontaktovanie vášho lekára, či ste uňho naozaj boli na vyšetrení
    Niektorí nadriadení sú až priveľmi podozrievaví a hneď po tom, ako dotelefonujú s vami, si overia si priamo u vášho lekára, či ste v konkrétny deň uňho naozaj boli. Ak máte podobného šéfa, iste ste si už zvykli aj na to, že hneď, ako donesiete potvrdenie s pečiatkou od lekára, už aj dvíha telefón.
  4. Sledovanie histórie internetového prehliadača vo vašom počítači
    Niektorí zamestnávatelia si vyhradzujú právo sledovať, čo počas pracovnej doby robíte a či náhodou nevenujete viac času sociálnym sieťam ako zadaným úlohám. Chcete sa voči tomu ohradiť? Sklameme vás. Európsky súd pre ľudské práve pred nedávnom rozhodol o tom, že zamestnávateľ môže sledovať komunikáciu zamestnancov, dokonca aj tú súkromnú. So sťažnosťami teda nepochodíte.
  5. Nemusia vám uznať pracovné voľno
    Tak ako sa to stalo nášmu čitateľovi, ktorý nám napísal do Poradne. So synom navštívili psychologickú poradňu kvôli predškolskému vyšetreniu, zamestnávateľ však odmietol uznať potvrdenie. Prečo? Prečítajte si, aký detail stačil na to, aby nášmu čitateľovi nebol uznaný nárok na pracovné voľno. Dajte si na to pozor aj vy!
Viac o téme: Kamera Voľno Sledovanie Zamestnávateľ Špehovanie Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy