5 spôsobov, ako NEmotivovať zamestnancov: Robí to takto aj váš šéf?

Žiadna z firiem nechce demotivovaných, znudených a otrávených zamestnancov. Často však takých vo firme nájdeme. Prečo? Šéfovia a nadriadení totiž mnoho ráz veria rôznym mýtom. A robia tak obrovskú chybu. Hrozí totiž, že stratia svojich najlepších zamestnancov. Pozrite sa na 5 najväčších neprávd, ktorými sa možno riadi aj váš zamestnávateľ!

 

 

 

Mýtus #1: Všetkých zamestnancov motivujú peniaze

Peniaze sú určite dôležitý motivátor, to sa nedá poprieť. Zadarmo by sme do práce určite nechodili. Firmy, nadriadení a manažéri by si však mali uvedomiť, že výplata nie je to hlavné, prečo zamestnanci robia svoju prácu. Pre väčšinu ľudí je totiž mzda len príjemným bonusom a ako motivácia slúži len krátkodobo. Z dlhodobého hľadiska je pre ľudí dôležité napríklad uznanie, možnosť rozhodovania či sebarealizácia.
 

Mýtus #2: Každého zamestnanca možno motivovať rovnakým spôsobom

Ak sa ako nadriadený snažíte motivovať veľký tím jedinou metódou, robíte chybu. Jednou z najdôležitejších a taktiež aj najúspešnejších metód, ako motivovať zamestnancov, je spoznať ich osobne a prispôsobiť formu motivácie ich potrebám. Každý z členov tímu je iný, reaguje na iné spôsoby povzbudenia. Vybrať sa touto cestou je určite náročné, na jej konci však firmu čaká odmena v podobe lojálnych zamestnancov, ktorí s nadšením pracujú a prinášajú skvelé výsledky.
 

Mýtus #3: Podporujte súťaživosť na pracovisku

Nie je nič zlé na malej priateľskej súťaživosti. Avšak mnohé firmy využívajú súťaženie ako jediný spôsob motivácie. Z dlhodobého hľadiska ale takto tímy fungovať nedokážu. Zamestnanci si v takomto prostredí prestanú „užívať“ svoju prácu a kolegov začnú vnímať už len ako súperov. A to vzťahom vo firme rozhodne neprospeje.


Prečítajte si tiež: Urážky, nadávky, zamestnanec len ako stroj: Aj takto to vyzerá v slovenských firmách!​



Mýtus #4: Niektorí zamestnanci nepotrebujú motiváciu

Niektorým zo zamestnancov sa darí vo všetkom, čoho sa len dotknú. Nezáleží  však na tom, ako úspešní sú, aj oni potrebujú počuť slová podpory, pochvaly a uznania. Nadriadení by ich nemali preskakovať s presvedčením, že vďaka svojim úspechom sa dokážu motivovať aj sami.
 

Mýtus #5: Mať prácu by mala byť dostatočná motivácia

Veľmi veľa zamestnávateľov má pocit, že práca samotná funguje ako motivačný faktor. To však vôbec nie je pravdou. Aby ste získali skutočne motivovaných zamestnancov, musíte ich  zahrnúť do vašej firemnej vízie, poskytnúť im príležitosť prejaviť sa a za vykonanú prácu sa im aj odvďačiť. Bez zamestnancov je totiž firma ničím. A na to mnohí šéfovia zabúdajú.


Ako je na tom váš zamestnávateľ? Motivuje vás dostatočne? Alebo tiež verí rôznym mýtom? Napíšte nám, akú máte skúsenosť vy.

Viac o téme: Práca Nadriadený Motivovať Motivácia Šéf
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: undercoverrecruiter.com; Text: es; Foto: Thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy