Pozor! Pracovný pomer na dobu určitú končí jej uplynutím

Deň skončenia vyplýva priamo z pracovnej zmluvy a ani jedna ani druhá strana nie je povinná  druhej strane oznamovať, že sa pracovný pomer končí.Deň skončenia vyplýva priamo z pracovnej zmluvy a ani jedna ani druhá strana nie je povinná druhej strane oznamovať, že sa pracovný pomer končí. Zdroj: photl.com

Pracujem na základe zmluvy na dobu určitú, t.j. na jeden rok. Je potrebné písomne ukončiť pracovný vzťah? Má zamestnanec ešte nejaké formálne povinnosti alebo je v poriadku, ak už na druhý deň neprídem do práce? Môže ma zamestnávateľ postihnúť, ak som ho ubezpečila že na dobe určitej trvám a on si nenašiel náhradu?

Poradňa: Pracovný pomer uzatvorený na dobu určitú sa skončí uplynutím tejto doby. Deň skončenia vyplýva priamo z pracovnej zmluvy a ani jedna ani druhá strana nie je povinná  druhej strane oznamovať, že sa pracovný pomer končí.

Ak zamestnanec pokračuje po uplynutí dohodnutej doby s vedomím zamestnávateľa ďalej vo výkone práce, platí, že sa tento pracovný pomer zmenil na pracovný pomer uzatvorený na neurčitý čas, ak sa zamestnávateľ nedohodne so zamestnancom inak.

Vždy pri skončení pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný vydať zamestnancovi potvrdenie o zamestnaní a ak zamestnanec požiada, aj pracovný posudok. V potvrdení o zamestnaní zamestnávateľ musí uviesť dobu trvania pracovného pomeru, druh vykonávaných prác, či sa zo mzdy zamestnanca vykonávajú zrážky, v čí prospech, v akej výške a v akom poradí je pohľadávka, pre ktorú sa majú zrážky ďalej vykonávať, údaje o poskytnutej mzde za vykonanú prácu, o poskytnutej náhrade mzdy a náhrade za čas pracovnej pohotovosti, o zrazených preddavkoch na daň z príjmov a o ďalších skutočnostiach rozhodujúcich pre ročné zúčtovanie preddavkov na daň zo závislej činnosti a z funkčných požitkov a pre výpočet podpory v nezamestnanosti, údaj o dohode o zotrvaní v pracovnom pomere u zamestnávateľa po určitú dobu, po vykonaní záverečnej skúšky alebo maturitnej skúšky, alebo po skončení štúdia, alebo prípravy na povolanie vrátane údaja o tom, kedy sa táto doba skončí, údaj o poskytnutí odchodného.

Pracovný posudok je zamestnávateľ povinný  vydať do 15 dní odkedy ho zamestnanec o to požiada, pracovným posudkom sú všetky písomnosti týkajúce sa hodnotenia práce zamestnanca, jeho kvalifikácie, schopností a ďalších skutočností, ktoré majú vzťah k výkonu práce.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Na Práca Pomer Ukončenie Predĺženie Doba Okamžité Dobu Určitú Určitá
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy