Zmena názvu zamestnávateľa

poradňaporadňa

Firma zmenila názov a dala mi podpísať výpoveď dohodou a zároveň novú pracovnú zmluvu. Musím to podpísať? Čo sa môže diať, keď firma od 01.05.2010 zmenila názov a pravdepodobne zanikla a ja som nepodpísal ukončenie prac. pomeru. Mám vlastne na niečo nárok, keď som po skúšobnej dobe a mám zmluvu na dobu určitú do 31 .11 .2010?

Poradňa: V prípade, ak dochádza iba k zmene názvu, t.j. obchodného mena spoločnosti, ktorá je zamestnávateľom, táto skutočnosť neznamená , že je potrebné podpisovať novú pracovnú zmluvu. V tomto prípade pracovný pomer zostáva zachovaný.

V prípade akýchkoľvek zmien u zamestnávateľa je potrebné rozlišovať, či dochádza k prechodu práv a povinností na iného zamestnávateľa alebo či zamestnávateľ, ktorým je obchodná spoločnosť (s.r.o a pod.) zaniká s likvidáciou alebo bez likvidácie. O zániku bez likvidácie hovoríme vtedy, ak zanikne zamestnávateľ, ktorý má právneho nástupcu, kedy prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov na tohto nástupcu. Zamestnávateľ je povinný najneskôr jeden mesiac pred tým, ako dôjde k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov, písomne informovať zástupcov zamestnancov, a ak u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, priamo zamestnancov o podstatných okolnostiach prechodu.

Ak sa prevádza, napr. na základe zmluvy o predaji podniku zamestnávateľ alebo časť zamestnávateľa alebo ak sa prevádza úloha alebo činnosť zamestnávateľa alebo ich časť k inému zamestnávateľovi, prechádzajú práva a povinnosti z pracovnoprávnych vzťahov voči prevedeným zamestnancom na preberajúceho zamestnávateľa. Ak sa prevodom zmenia pracovné podmienky dohodnuté v pracovnej zmluve a zamestnanec nesúhlasí so zmenou pracovných podmienok, skončí pracovný pomer zamestnávateľ z dôvodov organizačných zmien podľa § 63 ods. 1 písm. b)Zákonníka práce alebo dohodou z tých istých dôvodov. V tomto prípade má zamestnanec nárok na odstupné.

V prípade zániku zamestnávateľa s likvidáciou je potrebné, aby najprv boli vysporiadané všetky existujúce záväzky zamestnávateľa , a to vrátane pracovných pomerov a nárokov z nich vyplývajúcich. Ak sa počas likvidácie zistí, že majetok zamestnávateľa nepostačuje na úhradu všetkých nárokov, môže dôjsť k vyhláseniu konkurzu na majetok zamestnávateľa a zamestnanec musí svoju pohľadávku prihlásiť do konkurzu.

Posúdenie možných nárokov zamestnanca záleží od skutočnosti, či došlo k zániku zamestnávateľa, k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov alebo iba k zmene obchodného mena zamestnávateľa.

11.6.2010

 


Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

 

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy