Práca nadčas

poradnaporadna

Moja manželka je zamestnaná v elektronickej firme a v pracovnej zmluve má napísaný pracovný čas na 40 hodín týždenne a k tomu bola pod hrozbou vyhodenia z práce donútená podpísať prácu nad čas v rozsahu 450 hodín. Každý týždeň ju zamestnávateľ núti odpracovať naviac okolo 15 - 20 hodín. Pri tom jej tieto hodiny nie sú zaplatené, keďže zamestnávateľ tvrdí, že sa nejedná o prácu nad čas, ale o hodiny, za ktoré si môže vybrať náhradné voľno. Takýchto hodín sa jej už počas roka nazbieralo veľmi veľa, zamestnávateľ ju však z práce nikdy neuvoľní, keď žiada o poskytnutie a čerpanie tohto voľna a ani jej tieto odpracované hodiny nezaplatí. Má na to právo? Ako sa proti takémuto chovaniu dá brániť? Bohužiaľ žijeme v oblasti, kde táto firma zaujíma pozíciu jediného zamestnávateľa a manželka nechce prácu opustiť a pripraviť tak rodinu hoci aj o malé prilepšenie. Ako by sa teda táto situácia dala riešiť bez toho, aby musela podať výpoveď?

Poradňa: Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich. V kalendárnom roku možno nariadiť zamestnancovi prácu nadčas v rozsahu najviac 150 hodín.

 

Do počtu hodín najviac prípustnej práce nadčas v roku sa nezahŕňa práca nadčas, za ktorú zamestnanec dostal náhradné voľno, alebo ktorú vykonával pri

a) naliehavých opravárskych prácach alebo prácach, bez ktorých vykonania by mohlo vzniknúť nebezpečenstvo pracovného úrazu alebo škody veľkého rozsahu podľa osobitného predpisu,

b) mimoriadnych udalostiach podľa osobitného predpisu, kde hrozilo nebezpečenstvo ohrozujúce život, zdravie alebo škody veľkého rozsahu podľa osobitného predpisu.

Zamestnávateľ môže z vážnych dôvodov dohodnúť so zamestnancom výkon práce nadčas nad hranicu 150 hodín v rozsahu najviac 250 hodín.

 

Za prácu nadčas patrí zamestnancovi mzda a mzdové zvýhodnenie najmenej 25% jeho priemerného zárobku, ak vykonáva rizikové práce, mzdové zvýhodnenie je 35 %. V určitých prípadoch je možno dohodnúť, že práca nadčas až do rozsahu 150 hodín ročne ( § 121 ods.2 Zákonníka práce) je zahrnutá v mzde. Ak sa zamestnávateľ so zamestnancom dohodne na čerpaní náhradného voľna, zamestnanec môže čerpať hodinu voľna za hodinu práce vo sviatok a nemá nárok na mzdové zvýhodnenie. Ak zamestnávateľ neposkytne pracovné voľno počas troch mesiacov alebo v inom období, ktoré si dohodne som zamestnancom, zamestnanec má nárok na mzdové zvýhodnenie. S vedúcim zamestnancom môže zamestnávateľ dohodnúť v pracovnej zmluve mzdu už s prihliadnutím na prípadnú prácu vo sviatok.

Mzda za prácu je riadnym mzdovým nárokom zamestnanca, ktorý je možno vymáhať i súdnou cestou ako peňažnú pohľadávku.

 

04.10.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Podmienky Pracovný čas Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy