Odmietol som prácu v chlade. Som chránený?

Zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť technické a organizačné opatrenia, ktoré vylúčia alebo znížia nepriaznivé účinky faktorov tepelnovlhkostnej mikroklímy na zdravie zamestnancov.Zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť technické a organizačné opatrenia, ktoré vylúčia alebo znížia nepriaznivé účinky faktorov tepelnovlhkostnej mikroklímy na zdravie zamestnancov. Zdroj: photl.com

Medzi sviatkami nás zamestnávateľ vyhnal pracovať do mínus 10 stupňov Celzia. Ja som to odmietol, preto sa chcem spýtať, do koľkých stupňov je možné pracovať vonku počas zimy?

Poradňa: Úprava podmienok práce a ochrany zdravia zamestnancov pri práci pred záťažou teplom a chladom je v je stanovená v zákone č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov a vo vyhláške MZ SR č. 544/2007 Z.z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci.

Zamestnávatelia sú povinní zabezpečiť technické a organizačné opatrenia, ktoré vylúčia alebo znížia nepriaznivé účinky faktorov tepelnovlhkostnej mikroklímy na zdravie zamestnancov na najnižšiu možnú a dosiahnuteľnú mieru. Pri zvýšenej záťaži zamestnancov teplom alebo chladom sú zamestnávatelia povinní zabezpečiť pitný režim a vhodné ochranné odevy a osobné ochranné pracovné prostriedky.

Vo vyššie uvedenej vyhláške sú ustanovené optimálne a prípustné mikroklimatické podmienky, únosné mikroklimatické podmienky v dôsledku záťaže teplom, prípustné teploty povrchov a kvapalín a ochranné opatrenia pri záťaži teplom a chladom vrátane pitného režimu.

Na ochranu zdravia zamestnancov vykonávajúcich dlhodobo práce na pracoviskách, na ktorých je operatívna teplota 10 stupňov  Celzia  až 4 stupne Celzia, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť ohrievareň. Pri dlhodobej práci na pracovisku s operatívnou teplotou nižšou ako 4 stupne Celzia je zamestnávateľ povinný zabezpečiť ohrievareň s vybavením na ohrievanie rúk a ochranný odev s tepelným odporom, ktorý zabezpečí tepelné neutrálne podmienky pre ľudský organizmus. Ak tepelný odpor odevu nestačí na zabezpečenie neutrálnych podmienok, práca sa musí prerušiť a zamestnancom sa umožní odpočinok v ohrievarni. Pri práci na vonkajšom pracovisku s teplotou vzduchu korigovanou podľa rýchlosti prúdenia vzduchu nižšou ako -30 stupňov Celzia, zamestnávateľ zabezpečí, aby zamestnanec s nechránenou pokožkou nevykonával prácu.

Pri zvýšenej záťaži zamestnancov chladom, zamestnávateľ je povinný zabezpečiť nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata tepla v organizme, najmä pri dlhodobej práci na uzatvorenom pracovisku na ktorom je z technologických dôvodov teplota 4 stupne Celzia a nižšia ako aj pri dlhodobej práci na vonkajšom pracovisku, ak je priemerná teplota vzduchu počas pracovnej zmeny nižšia ako 4 stupne Celzia. Pre doplnenie straty tepla sa poskytuje najmenej pol litra teplého nápoja s primeranou teplotou za pracovnú zmenu.

Pri záťaži chladom môže mať zamestnanec nárok aj na mzdovú kompenzáciu (+ 20 % minimálnej mzdy za hodinu) za sťažený výkonpráce, ak bola jeho práca zaradená do 3. a 4. kategórie.

Vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR



Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Zima Chlade Poradňa V Práca Chlad Zamestnávatelia Podmienky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy