Práca v zahraničí: Podmienky, kedy môže zamestnávateľ využiť inštitút vyslania

K uplatneniu inštitútu vyslania nedochádza automaticky.K uplatneniu inštitútu vyslania nedochádza automaticky. Zdroj: thinkstock.com

Ak zamestnávatelia vysielajú svojich zamestnancov do zahraničia, môžu využiť inštitút vyslania, ktorí plní funkciu „zamestnávateľa“ v krajine vyslania. Aby však mohli využiť tento inštitút, je potrebné, aby splnili viaceré podmienky.

 

Poradňa: V prípade, ak osoba vykonáva činnosť na území Európskej únie (vrátene územia štátov Nórska, Islandu a Lichtenštajnska) podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia určitým nariadeniam (nariadeniu č. (ES) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia - základné nariadenie a nariadeniu (ES) Európskeho parlamentu a Rady č.987/2009 zo 16. septembra 2009, ktorým sa stanovuje postup vykonávania nariadenia (ES) č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia – vykonávacie nariadenie) ako aj súvisiacich usmernení a dokumentov vydaných príslušnými Európskymi inštitúciami.

"Osoby, na ktoré sa koordinačné nariadenia vzťahujú, podliehajú v oblasti sociálneho zabezpečenia právnym predpisom len jedného štátu," hovorí hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Koordinačné nariadenia sú primárne založené na tom, že príslušnou legislatívou je legislatíva štátu, v ktorom zamestnaná osoba vykonáva činnosť.

Zároveň základné nariadenie, resp. vykonávacie nariadenie obsahujú ustanovenia, kedy dochádza k výnimkám z tohto pravidla. Jednou takouto výnimkou je inštitút vyslania. Inštitút vyslania v zmysle článku 12 ods. 1 základného nariadenia je možné uplatniť, ak zamestnanec, ktorý zvyčajne vykonáva činnosť pre zamestnávateľa na území vysielajúceho členského štátu, je dočasne vyslaný týmto zamestnávateľom na územie iného členského štátu, aby v ňom vykonával prácu pre vysielajúceho zamestnávateľa, pričom očakávané trvanie tejto práce nepresahuje 24 mesiacov a zamestnanec nie je vyslaný, aby nahradil iného zamestnanca.

"Medzi zamestnávateľov, ktorí môžu využiť  inštitút vyslania sa ráta aj Agentúra dočasného zamestnávania," povedal Peter Višváder.

K náhrade vyslaného zamestnanca dochádza, ak zamestnávateľ na základe pokračujúcej obchodnej zmluvy opakovane vysiela iného zamestnanca na tú istú pozíciu a na ten istý účel.

Ak chce zamestnávateľ využiť inštitút vyslania musí:

  1. vykonávať podstatnú činnosť na území SR, t. j. dosahovať určitý obrat v SR
  2. min. 10 % jeho zamestnancov musí vykonávať činnosť na území SR, pričom nemôže ísť výlučne o administratívnych zamestnancov
  3. musí byť registrovaný na účely sociálneho zabezpečenia najmenej dva mesiace pred využitím inštitútu vyslania
  4. musí byť zachovaný priamy vzťah medzi zamestnancom a zamestnávateľom počas vyslania, t.j. zamestnávateľ naďalej vypláca mzdu zamestnancovi, má naďalej právomoc dať výpoveď zamestnancovi, určiť zamestnancovi charakter práce, atď.

K uplatneniu inštitútu vyslania nedochádza automaticky.

"Zamestnávateľ, ktorý chce využiť inštitút vyslania predloží v pobočke Sociálnej poisťovne (podľa sídla zamestnávateľa) príslušnú žiadosť," vysvetľuje Višváder zo Sociálnej poisťovne.

V prípade splnenia podmienok na uplatnenie inštitútu vyslania zo strany zamestnávateľa Sociálna poisťovňa vystaví PD A1.

PD A1 potvrdzuje, že počas stanoveného obdobia podlieha zamestnanec v oblasti sociálneho zabezpečenia slovenskej legislatíve napriek tomu, že vykonáva činnosť na území iného členského štátu EÚ. Podmienky na uplatnenie vyslania musí zamestnávateľ spĺňať počas celej doby vyslania.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Poistenie Zahraničie Sociálne poistenie Práca v zahraničí Vyslanie Sociálny systém Práca v EÚ
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy