Vysielate zamestnanca do zahraničia? Pozor na správne odvody!

Zamestnávatelia by si mali overiť, ako vysielať ľudí na prácu do krajín EÚ.Zamestnávatelia by si mali overiť, ako vysielať ľudí na prácu do krajín EÚ. Zdroj: photl.com

Ak zamestnávateľ posiela zamestnanca vykonávať činnosť do zahraničia, mal by za neho odvádzať odvody na sociálne zabezpečenie v zahraničí.

Sociálna poisťovňa upozorňuje zamestnávateľov, že ak chcú vyslať svojich zamestnancov alebo dohodárov na prácu do krajín EÚ, mali by vo vzťahu k sociálnemu poisteniu dbať na správny postup. Po vstupe Slovenska do EÚ totiž platí, že v oblasti sociálneho zabezpečenia sa na občana vzťahujú zákony platné v tej krajine, v ktorej reálne vykonáva svoju činnosť.

Ak teda zamestnávateľ vyšle svojho zamestnanca vykonávať činnosť do zahraničia, tak tento zamestnanec by mal podliehať legislatíve výkonu činnosti a zamestnávateľ by mal odvádzať odvody na sociálne zabezpečenie v zahraničí.

Existuje však výnimka z tohto pravidla, tzv. inštitút vyslania, prostredníctvom ktorého môže zamestnanec zostať poistený na účely sociálneho zabezpečenia na území SR napriek tomu, že vykonáva činnosť na území štátu EÚ, vrátane Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu. Tento inštitút môžu využiť zamestnávatelia, ak očakávané trvanie práce v zahraničí nepresahuje 24 mesiacov. Zároveň musí zamestnávateľ spĺňať aj ďalšie podmienky na uplatnenie vyslania, podrobnosti mu vysvetlí každá pobočka Sociálnej poisťovne. Za zamestnancov resp. dohodárov podáva žiadosť zamestnávateľ.

"V prípade, ak bol zamestnanec vyslaný svojím zamestnávateľom na územie iného členského štátu EÚ, môže si v pobočke Sociálnej poisťovne overiť, či jeho zamestnávateľ požiadal o uplatnenie inštitútu vyslania a či sa na neho naďalej vzťahujú v oblasti sociálneho zabezpečenia právne predpisy SR. Zároveň si môže overiť prostredníctvom individuálneho účtu zamestnanca, ktorý si nájde na internete Sociálnej poisťovne, či jeho zamestnávateľ uhrádza odvody za činnosť vykonávanú v zahraničí na území SR," uviedol Peter Višváder zo Sociálnej poisťovne.

Ak zamestnávateľ vyslal zamestnanca mimo územia členských štátov EÚ, vrátane Švajčiarska a štátov EHP (Nórsko, Island a Lichtenštajnsko), rozhodujúce je, či SR má so štátom výkonu činnosti uzatvorenú medzinárodnú zmluvu v oblasti sociálneho zabezpečenie. Štandardnou súčasťou jednotlivých medzinárodných zmlúv je aj inštitút vyslania, t. j. aj vo vzťahu k týmto štátom môže zamestnávateľ využiť tento inštitút.

 

Viac o téme: Poistenie Cesta Domáce Zamestnanec Poisťovňa Zahraničie Sociálna Odvody Zahraničná Sociálka SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy