Zamestnávateľ nemôže vyžadovať prácu nadčas od osamelej matky

S výkonom práce nadčas zamestnanec nemusí súhlasiť.S výkonom práce nadčas zamestnanec nemusí súhlasiť. Zdroj: photl.com

Pracujem v predajni s dvojzmennou prevádzkou. Sama sa starám o deti vo veku 9 a 14 rokov. Ukončenie zmeny sa niekedy natiahne aj o tri hodiny. Mam nárok odmietnuť nočnú prácu, keď mám zmenu do desiatej hodiny večer?

Poradňa: Ak zamestnanec vykonáva prácu na príkaz zamestnávateľa alebo s jeho súhlasom nad určený týždenný pracovný čas a mimo rozvrhu pracovných zmien, jedná sa o o prácu nadčas. S výkonom práce nadčas zamestnanec nemusí súhlasiť, zamestnávateľ je oprávnený výkon práce nadčas nariadiť v rozsahu najviac 150 hodín ročne, ale len v určitých prípadoch:

  • prechodná a naliehavá zvýšená potreba práce
  • ak ide o verejný záujem

Ďalší výkon práce nad 150 hodín ročne možno so zamestnancom len dohodnúť,  a to najviac v rozsahu 400 hodín.

Prácu nadčas možno nariadiť aj na čas nepretržitého odpočinku medzi dvoma zmenami, prípadne aj na dni pracovného pokoja len výnimočne a prerokovaní so zástupcami zamestnancov; ak  u zamestnávateľa nepôsobia zástupcovia zamestnancov, zamestnávateľ môže konať samostatne.

V deň nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni možno zamestnancovi nariadiť len tieto nevyhnutné práce, ktoré sa nemôžu vykonať v pracovných dňoch:

a) naliehavé opravárske práce,

b) nakladacie a vykladacie práce,

c) inventúrne a uzávierkové práce,

d) práce vykonávané v nepretržitej prevádzke za zamestnanca, ktorý sa nedostavil na zmenu,

e) práce na odvrátenie nebezpečenstva ohrozujúceho život, zdravie alebo pri mimoriadnych udalostiach,

f) práce nevyhnutné so zreteľom na uspokojovanie životných, zdravotných a kultúrnych potrieb obyvateľstva,

g) kŕmenie a ošetrovanie hospodárskych zvierat,

h) naliehavé práce v poľnohospodárstve v rastlinnej výrobe pri zakladaní, ošetrovaní a zbere pestovaných plodín a pri spracovaní potravinárskych surovín.

Vo sviatok možno zamestnancovi nariadiť len práce, ktoré možno nariadiť v dňoch nepretržitého odpočinku zamestnanca v týždni, práce v nepretržitej prevádzke a práce potrebné pri strážení objektov zamestnávateľa.

Práca nadčas nesmie presiahnuť v priemere osem hodín týždenne v období najviac štyroch mesiacov po sebe nasledujúcich, ak sa zamestnávateľ so zástupcami zamestnancov nedohodne na dlhšom období, najviac však 12 mesiacov po sebe nasledujúcich.

Ak zamestnanec, ktorého pracovná zmena končí o 22.00 hod., vykonáva po dohode alebo na príkaz zamestnávateľa prácu aj po 22.00 hod,  nebude sa na účel Zákonníka práce považovať za zamestnanca pracujúceho v noci a uvedený čas sa bude posudzovať ako práca nadčas

Prácou v noci je práca vykonávaná medzi 22. hodinou jedného dňa a 6. hodinou nasledujúceho dňa.

Za zamestnanca pracujúceho v noci sa považuje ten, kto:

  • vykonáva práce vyžadujúce pravidelný výkon prác v noci v rozsahu najmenej troch po sebe nasledujúcich hodín;
  • pravdepodobne odpracuje v noci najmenej 500 hodín za rok

Zákonník práce priznáva určitým skupinám zamestnancov zvýšenú ochranu ohľadom prideľovania práce nadčas.

Tehotná žena, žena alebo muž trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako tri roky, osamelá žena alebo osamelý muž, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov, sa môžu zamestnávať prácou nadčas len s ich súhlasom.

Osamelým zamestnancom je zamestnanec, ktorý žije sám a je slobodný, ovdovený alebo rozvedený muž, slobodná, ovdovená alebo rozvedená žena. Za osamelého zamestnanca sa považuje aj osamelý muž alebo žena z iných vážnych dôvodov.

V prípade osamelých zamestnancov, ktorí sa trvale starajú o dieťa mladšie ako 15 rokov platí, že zamestnávateľ im nemôže prikázať právu nadčas, títo zamestnanci môžu výkon práce nadčas odmietnuť. V zmysle ustanovenia § 47 ods. 3 Zákonníka práce, zamestnávateľ nesmie posudzovať ako nesplnenie povinnosti, ak zamestnanec odmietne vykonať prácu alebo splniť pokyn, ktoré

a) sú v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi alebo s dobrými mravmi,

b) bezprostredne a vážne ohrozujú život alebo zdravie zamestnanca alebo iných osôb.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Matka Práca Osamelá Nadčas Pracujúca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy