Náhradné voľno a voľno s náhradou mzdy. Kedy sa poskytuje?

Poskytnutie voľna s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec nadpracuje neskôr, je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa.Poskytnutie voľna s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec nadpracuje neskôr, je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa. Zdroj: photl.com

Chcem sa spýtať ohľadom náhradného voľna v práci. V priebehu pol roka som bola trikrát u lekára. Túto skutočnosť som normálne vydokladovala priepustkou môjmu nadriadenému. Je možné, aby o niečo neskôr dal mojim kolegyniam náhradné voľno a mne nie, zato že som bola u lekára, ale vždy som tam bola len jeden deň.

Poradňa: Vyšetrenie alebo ošetrenie u lekára je prekážkou v práci na strane zamestnanca, kedy má zamestnanec nárok na poskytnutie voľna s náhradou mzdy,  na nevyhnutne potrebný čas, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.

Náhradné voľno poskytuje zamestnávateľ po dohode so zamestnancom za prácu nadčas, za čas neaktívnej pracovnej pohotovosti na pracovisku alebo za prácu vo sviatok namiesto mzdového zvýhodnenia, v rozsahu trvania práce nadčas alebo práce vo sviatok si teda zamestnanec vyberie náhradné voľno. Náhradné voľno zamestnávateľ poskytuje zamestnancovi v dohodnutom termíne,  ak sa však na termíne čerpania nedohodnú, zamestnávateľ musí poskytnúť  náhradné voľno najneskôr do štyroch mesiacov potom, ako bola práca nadčas vykonaná.

Okrem náhradného voľna za prácu, ktorú už zamestnanec vykonal, môže zamestnávateľ zamestnancovi poskytnúť aj voľno s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec nadpracuje neskôr. Aj takáto doba sa považuje za výkon práce a zamestnancovi sa za čas voľna nekráti mzda ale ani mu následne neprislúcha mzdové zvýhodnenie alebo náhradné voľno.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, na poskytnutie voľna počas trvania prekážky v práci na strane zamestnanca je právny nárok, na poskytnutí náhradného voľna sa musia zamestnanec a zamestnávateľ dohodnúť a poskytnutie voľna s náhradou mzdy, ktoré si zamestnanec nadpracuje neskôr, je výlučne na rozhodnutí zamestnávateľa.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: S Návšteva Lekár Voľno Náhradné Mzdy Lekára Náhradou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy