K žiadosti o zmenu práce treba lekársky posudok

Zamestnávateľ nie je povinný žiadať o lekársky posudok, ale je povinnosťou zamestnanca predložiť takýto posudok zamestnávateľovi.Zamestnávateľ nie je povinný žiadať o lekársky posudok, ale je povinnosťou zamestnanca predložiť takýto posudok zamestnávateľovi. Zdroj: photl.com

Dňa 17. septembra 2013 som požiadal zamestnávateľa o zmenu pracovného zaradenia z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Do dnešného dňa neprišlo k zmene mojej pracovnej pozície z vyššie uvedeného dôvodu a ani k inému návrhu riešenia danej situácie zo strany môjho zamestnávateľa.Chcem vás poprosiť o radu, ako mám ďalej postupovať a aké sú moje možnosti. Môžem požiadať o predloženie návrhu dohody o ukončení pracovného pomeru v súlade so Zákonníkom práce a platnou Kolektívnou zmluvou? Zamestnávateľ nepožiadal o lekársky posudok, ja som k žiadosti doložil výpisy zdravotných záznamov.

Poradňa: Zamestnanec môže žiadať o zmenu pracovného zaradenia vtedy, ak nemôže vykonávať prácu na jeho pracovnej pozícii zo zdravotných dôvodov. V zmysle ustanovenia § 55 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu, ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšou prácu.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú prácu,  môže dať zamestnancovi výpoveď z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) Zákonníka práce , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Ak zamestnávateľ po predložení lekárskeho posudku zamestnanca nepreradí na inú prácu ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu.

Zákon výslovne požaduje, aby zdravotný stav zamestnanca bol zdokladovaný lekársky posudkom, preto nestačí, ak zamestnanec prinesie lekárske odporúčanie, nález, výpis z dokumentácie alebo potvrdenie, musí sa jednať o lekársky posudok, z ktorého bude vyplývať, že zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu alebo že zamestnanec nesmie doterajšiu prácu vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou. Lekársky posudok vydáva zdravotnícke zariadenie, všeobecný lekár alebo špecializovaný lekár.

Zamestnávateľ nie je povinný žiadať o lekársky posudok, ale je povinnosťou zamestnanca predložiť takýto posudok zamestnávateľovi.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výkon Práca Schopnosť Posudok Preradenie Činnosť Lekársky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy