Skúšobná doba sa kvôli PN-ke predlžuje

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni vopred pred dňom, kedy sa má pracovný pomer skončiť.Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni vopred pred dňom, kedy sa má pracovný pomer skončiť. Zdroj: photl.com

Zmluvu na trvalý pracovný pomer som dostal 17. júla 2013. Dňa 1. septembra som išiel na PN-ku z vážnych zdravotných dôvodov. Predpokladaný termín skončenia práceneschopnosti je asi december. Musím dať dvojmesačnú výpoveď alebo môžem odísť zo dňa na deň, keď som v skúšobnej dobe?

 

Poradňa:  Skúšobná sa zo zákona predlžuje o čas trvania prekážok v práci na strane zamestnanca, ku ktorým patrí aj dočasná práceneschopnosť zamestnanca. Pri skončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe môže zamestnávateľ aj zamestnanec  skončiť pracovný pomer bez uvedenia dôvodu alebo z akéhokoľvek dôvodu, a to aj počas trvania práceneschopnosti.

Skúšobná doba sa predĺži o čas trvania dočasnej práceneschopnosti a po jej ukončení bude zamestnanec stále v skúšobnej dobe, takže môže skončiť pracovný pomer na základe oznámenia o skončení v skúšobnej dobe. V tomto prípade sa nejedná o výpoveď a nebude plynúť výpovedná doba.

Skončenie pracovného pomeru v skúšobnej dobe sa má doručiť druhému účastníkovi spravidla aspoň tri dni vopred pred dňom, kedy sa má pracovný pomer skončiť.  V tejto súvislosti je potrebné si dôkladne preštudovať pracovnú zmluvu, pokiaľ je v nej výslovne uvedené, že oznámenie o skončení je potrebné doručiť zamestnávateľovi aspoň tri dni vopred, je potrebné túto lehotu dodržať.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Výpoveď Doba Práceneschopnosť Skúšobná PN PN-ka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy