Nemôžem vykonávať doterajšiu prácu. Aké dostanem odstupné?

ak dá výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné mu nevznikne.ak dá výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné mu nevznikne. Zdroj: photl.com

Som rok práceneschopná. Do starobného dôchodku mám 4 roky a 5 mesiacov. Lekár mi navrhol, aby som išla do invalidného dôchodku. Môj zdravotný stav mi teraz neumožňuje vykonávať prácu, ktorú som robila doteraz. Pracujem v podniku nepretržite 34 rokov. Koľko mi zamestnávateľ musí vyplatiť odstupné podľa zákona?

Poradňa:   Ak sa zamestnanec stane  invalidným, neznamená to automaticky ukončenie pracovného pomeru.  Ak zamestnanec nemôže vykonávať svoju  doterajšiu  prácu, môže požiadať o preradenie, pričom ale musí dodržať zákonom upravený postup, ktorý sme podrobnejšie rozobrali v článku Chcem dať výpoveď zo zdravotných dôvodov

Zamestnávateľ má v zásade dve možnosti, zamestnanca preradiť na inú prácu alebo mu dať výpoveď. Ak zamestnávateľ dáva zamestnancovi výpoveď z dôvodu, že zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil schopnosť vykonávať doterajšiu prácu, zamestnanec má nárok na odstupné. Ak pracovný pomer trval najmenej dvadsať rokov, má nárok na štvormesačné odstupné.

Ak sa pracovný pomer skončí  dohodu z uvedeného dôvodu, zamestnanec bude mať nárok na päťmesačné odstupné.

Ak bude zamestnankyňa uznaná za invalidnú, t.j. podľa Zákonníka práce bude zamestnankyňou so zdravotným postihnutím,  zákon jej priznáva zvýšenú ochranu pred výpoveď.  Zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas  nie je potrebný, len  ak je dôvodom výpovede  zrušenie alebo sťahovanie zamestnávateľa, disciplinárne dôvody na strane zamestnanca alebo sa výpoveď dáva zamestnancovi,  ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok.  Súhlas úradu práce , sociálnych vecí a rodiny sa nevyžaduje, ak sa zamestnanec a zamestnávateľ dohodli, t.j. pracovný pomer sa končí  dohodou a nie výpoveďou.

Ak zamestnávateľ nepreradí zamestnanca na vyhovujúcu prácu podľa zdravotného stavu a ani mu nedá výpoveď, zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer, a to konkrétne, ak:  

a) podľa lekárskeho posudku nemôže ďalej vykonávať prácu bez vážneho ohrozenia svojho zdravia a zamestnávateľ ho nepreradil do 15 dní odo dňa predloženia tohto posudku na inú pre neho vhodnú prácu,

b) zamestnávateľ mu nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú

Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel.  Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí  byť písomné, zamestnanec  v ňom  musí skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musí ho doručiť, inak je neplatné.

Záverom upozorňujeme, že ak dá výpoveď zamestnanec, nárok na odstupné mu nevznikne.

V súvislosti s invalidným dôchodkom  je potrebné pripomenúť, že zamestnancovi patrí pri prvom skončení pracovného pomeru po vzniku nároku na invalidný dôchodok, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je viac ako 70%, odchodné najmenej v sume jeho priemerného mesačného zárobku, ak požiada o poskytnutie uvedeného dôchodku pred skončením pracovného pomeru alebo do desiatich pracovných dní po jeho skončení. Nárok na odchodné, na rozdiel od odstupného, vzniká zamestnancovi bez ohľadu na to, kto dal výpoveď, či zamestnanec  alebo zamestnávateľ  ako aj bez ohľadu na dôvod  skončenia pracovného pomeru alebo aj keď sa pracovný pomer skončil bez uvedenia dôvodu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Výkon Práce Výpoveď Stav Zdravotný Odstupné Spôsobilosť
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy