Som študent. Aké mám povinnosti po prázdninách?

Študenti-maturanti boli poistencami štátu do 31. augusta.Študenti-maturanti boli poistencami štátu do 31. augusta. Zdroj: photl.com

Práve som zmaturoval a do 31. augusta som podľa zákona študent. Naskytla sa mi pracovná príležitosť, ale nástup do zamestnanie je od 7. septembra 2013. Čo mám dovtedy robiť? Aké mám povinnosti voči štátu? Je lepšie sa ísť zaevidovať na úrad práce?

Poradňa: Bezstarostný život skončil po prázdninám študentom s maturitou. Do konca prázdnin si mohli užívať dni bez povinností, z hľadiska štátu boli do 31. augusta osobami, ktoré sa pripravujú na povolanie. Štát za maturantov platil povinné odvody.

Ak sa čerstvý maturant zamestná od 1. septembra nemusí chodiť po úradoch. Iná situácia však nastáva, ak maturant získal prácu, kedy stratil štatút študenta. Ako v prípade čitateľa, ktorý nastupuje do práce od 7. septembra. Zaregistrovať sa do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrad práce nie je jeho povinnosťou, ale je to právom každého občana.

Ak sa však rozhodne evidovať, treba tak urobiť do 7 kalendárnych dní, aby mohol byť zaradený do evidencie bezprostredne dňom po skončení štúdia, čo je v prípade stredoškoláka 31.8.2013,“ hovorí Peter Zeman z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak sa občan eviduje na úrade práce, zdravotné poistenie za neho platí štát. Na prihlásenie potrebuje občiansky preukaz a doklad o ukončení vzdelania. Ak sa na úrade neeviduje, musí si platiť poistenie sám a stane sa z neho samoplatca. V horeuvedenom prípade tak musí urobiť za 7 dní, než nastúpi do zamestnania. Vyplní prihlášku v príslušnej zdravotnej poisťovni a spolu s dokladom o ukončení štúdia (kópia maturitného vysvedčenia) ho odovzdá na pobočke zdravotnej poisťovni.

„Je teda na úvahe občana, či sa rozhodne zaevidovať aj na túto krátku dobu. Nepochybne treba zvážiť aj to, že pracovný pomer reálne vznikne až po nástupe do zamestnania. V prípade evidencie si uchádzač o zamestnanie podá k danému termínu žiadosť o vyradenie z evidencie z dôvodu nástupu do zamestnania,“ povedal Peter Zeman.

Voči Sociálnej poisťovni nemá študent-maturant žiadne povinnosti, môže sa však dobrovoľne poistiť – dôchodkovo, nemocensky a využiť môže aj poistenie v nezamestnanosti. Ak sa však takáto osoba zamestná, musí si podať odhlášku zo Sociálnej poisťovni. Keby tam nespravila, dobrovoľné poistenie naďalej trvá a musí za neho odvádzať vyrubenú čiastku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Študenti Maturant Úrad Poisťovňa Práce Zdravotná Sociálna Povinnosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy