Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca po úraze na inú prácu

Zamestnanec s pracovným úrazom má pri výpovedi nárok na odstupné.Zamestnanec s pracovným úrazom má pri výpovedi nárok na odstupné. Zdroj: photl.com

Mala som pracovný úraz a po roku čakám na vypísanie do práce, musím ešte pristúpiť pred komisiu a budem mať priznaný čiastočný invalidný dôchodok alebo úrazovú rentu. Zamestnávateľ na sociálnej poisťovni uznal 100% zavinenie z jeho strany. Dostávala som aj úrazový príplatok. Neviem, či mi ponúkne inú vhodnú prácu kvôli následkom z úrazu alebo ma vyhodí.

Poradňa: Ak je zamestnanec uznaný za invalidného, neznamená to, že nemôže vykonávať žiadnu prácu, ale môže sa stať, že nebude môcť vykonávať doterajšiu prácu.  Ak u zamestnanca existujú zdravotné dôvody, pre ktoré zamestnanec dlhodobo nemôže vykonávať svoju prácu, môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu. 

Zamestnávateľ je povinný preradiť zamestnanca na inú prácu:

a)   ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, alebo

b) ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Spolu so žiadosťou o preradenie na inú prácu musí zamestnanec zamestnávateľovi predložiť aj lekársky posudok (nepostačuje len nálezu alebo doporučenie) z ktorého musí vyplývať, že  zamestnanec dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu; takýto posudok vydáva lekár, špecializovaný lekár alebo zdravotnícke zariadenie.

Ak zamestnávateľ nemá možnosť preradiť zamestnanca na inú práci,  môže dať zamestnancovi výpoveď  z výpovedného dôvodu podľa ustanovenia §  63 ods. 1 písm. c) , t.j.  ak zamestnanec vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, alebo ak ju nesmie vykonávať pre chorobu z povolania alebo pre ohrozenie touto chorobou, alebo ak na pracovisku dosiahol najvyššiu prípustnú expozíciu určenú rozhodnutím príslušného orgánu verejného zdravotníctva.

Ak zamestnanec dostane výpoveď z uvedeného dôvodu alebo ak sa dohodne so zamestnávateľom na skončení pracovného pomeru z uvedeného dôvodu, má nárok na odstupné.

V zmysle ustanovenia § 76 ods. 3 Zákonníka práce, zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov, že zamestnanec nesmie vykonávať prácu pre pracovný úraz,  patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej desaťnásobku jeho priemerného mesačného zárobku (okrem prípadov, ak pracovný úraz vznikol zavinením zamestnanca).

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Pracovný Na Úraz Výpoveď Preradenie Prácu Inú
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy