Zamestnanec bol 5 mesiacov PN. Má nárok na dovolenku?

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: photl.com

Je to normálne, aby som platila dovolenku zamestnancovi, ktorý bol päť mesiacov doma práceneschopný? Dovolenka by sa predsa mala dávať za vykonanú prácu.

Poradňa: Základná výmera dovolenky za kalendárny rok je štyri týždne a u zamestnancov, ktorí v príslušnom kalendárnom roku dosiahnu 33 rokov veku, je základná výmera 5 týždňov. Ak bol zamestnanec počas roka  dlhodobo práceneschopný, môže mu zamestnávateľ skrátiť nárok na dovolenku.

Zamestnancovi, ktorý splnil podmienku odpracovania aspoň 60 dní v kalendárnom roku, za ktorý sa dovolenka poskytuje, môže zamestnávateľ krátiť dovolenku za prvých 100 zameškaných pracovných dní z dôvodu dočasnej práceneschopnosti  o jednu dvanástinu a za každých ďalších 21 zameškaných pracovných dní rovnako o jednu dvanástinu. Ak dočasná práceneschopnosť zamestnanca vznikla v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania, za ktoré zodpovedá zamestnávateľ. Nárok na dovolenku sa nekráti. 

Aj po vykonaní krátenia dovolenky musí zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi dovolenku aspoň v dĺžke jedného týždňa, ak pracovný pomer tohto zamestnanca k zamestnávateľovi trval počas celého kalendárneho roka. Dovolenku za daný rok možno krátiť len z dôvodov, ktoré vznikli v tom istom kalendárnom roku, takže ak zamestnanec vyčerpal dovolenku a následne sa stal práceneschopným v uplynulom roku, nemožno mu z uvedeného dôvodu skrátiť nárok na dovolenku za nasledujúci rok.

Ak zamestnancovi nevznikol nárok na dovolenku za kalendárny rok ani na jej pomernú časť, pretože nevykonával v kalendárnom roku u toho istého zamestnávateľa prácu aspoň 60 dní, zamestnanec má nárok 1/12 dovolenky  za každých odpracovaných 21 dní, ale túto dovolenku nie je možné krátiť z dôvodu práceneschopnosti. 

Za vyčerpanú dovolenku, na ktorú má zamestnanec nárok po prípadnom krátení, patrí zamestnancovi náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

 

Viac o téme: Dovolenka Na Nárok Práceneschopnosť PN PN-ka Dovolenku
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy